ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα μπορούσε το τσάι matcha να έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες;

12 Απριλίου 2023, 18:00

images

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή διαταραχή της διάθεσης, που επηρεάζει το 5% των ενηλίκων παγκοσμίως. Παρόλο που υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες, ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν δυσάρεστες παρενέργειες και εκτιμάται ότι το 30,9% των ασθενών, είτε δεν ανταποκρίνεται, είτε έχει κακή ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή.

Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν και να ανακαλύψουν συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία της κατάθλιψης. Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, εξέτασε την πιθανή αντικαταθλιπτική δράση της σκόνης τσαγιού μάτσα και τους υποκείμενους μηχανισμούς που εμπλέκονται και βρήκαν ότι το τσάι μάτσα είχε αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα σε ποντίκια.

Αυτή η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα του τσαγιού μάτσα ως θεραπεία για την κατάθλιψη σε μοντέλα ποντικών. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν το πείραμά τους σε ποντίκια που είχαν τοποθετήσει σε κοινωνική απομόνωση για να δουν πώς αυτό επηρέασε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Επιπλέον, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα σε 2 διαφορετικές γενετικές ομάδες τρωκτικών: ποντίκια C57BL/6J στέλεχος, ένα στέλεχος ευαίσθητο στο στρες που χρησιμοποιείται συνήθως σε μελέτες σε ζώα και ποντίκια στελέχους BALB/c, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στο στρες.

Μετά από μία εβδομάδα σε απομόνωση, τα ποντίκια από κάθε ομάδα έλαβαν μια χορήγηση σκόνης τσαγιού μάτσα. Αν και δεν είναι δυνατό να αναπαραχθεί η πολυπλοκότητα της κατάθλιψης σε ένα μοντέλο ποντικιού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τεστ που ονομάζεται test suspension tail  για να μετρήσουν τη συμπεριφορά που μοιάζουν με την κατάθλιψη σε ποντίκια.

Στο ευαίσθητο στο στρες στέλεχος C57BL/6J, το τσάι μάτσα συσχετίστηκε με βελτίωση των συμπτωμάτων που μοιάζουν με κατάθλιψη στο test suspension tail. Αντίθετα, το τσάι μάτσα δεν είχε καμία επίδραση στα ανθεκτικά στο στρες ποντίκια BALB/c. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν το πώς η σκόνη τσαγιού matcha επηρέασε τον εγκέφαλο των ποντικών. Βρήκαν ότι το τσάι μάτσα φάνηκε να επηρεάζει τα συστήματα ντοπαμίνης στα ποντίκια C57BL/6J.

Ο Δρ James Giordano, καθηγητής Νευρολογίας και Βιοχημείας του Κέντρου Pellegrino στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown, που δε συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε στο MNT:

«Αυτή η μελέτη, η οποία εξέτασε συγκεκριμένα, γενετικά στελέχη ποντικών που εξέφρασαν διαφορετική ευαισθησία στο στρες, αποκάλυψε ότι το εκχύλισμα τσαγιού μάτσα ασκεί τουλάχιστον μερικές από τις νευρολογικές και ψυχοτρόπες επιδράσεις του μέσω της αλληλεπίδρασης με το σύστημα ντοπαμίνης και τις οδούς του προς τον προμετωπιαίο φλοιό και τον επικλινή πυρήνα, τα οποία εμπλέκονται σε γνωστικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές πτυχές της κατάθλιψης».

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επίδραση του τσαγιού μάτσα έχει να κάνει εν μέρει με την επιρροή του σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα φαίνεται να εξαρτάται από την πραγματική ψυχική κατάσταση, καθώς η σκόνη τσαγιού μάτσα βοήθησε μόνο τα ποντίκια με υψηλά επίπεδα ψυχικού στρες επειδή είχαν απομονωθεί κοινωνικά.



Σχετικά Άρθρα