ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ύπνος και τα όνειρα δείχνουν κατά πόσο ξεπεράσαμε τα lockdowns

16 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Μελέτη από την Ιταλία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sleep Research, με τη συμμετοχή 90 ενήλικων που κατέγραφαν σε ένα ημερολόγιο όλα τα όνειρά τους κάθε πρωί, έδειξε ότι το περιεχόμενο των ονείρων όσο και η ποιότητά τους άλλαξαν προς θετική κατεύθυνση μετά το τέλος των lockdowns.

Κατά τη διάρκεια των lockdowns ο ύπνος των ανθρώπων ήταν αισθητά πιο διαταραγμένος, με συχνές αφυπνίσεις, και τα όνειρα αποτυπώνονταν εντονότερα στη μνήμη, γεγονός όχι ευχάριστο δεδομένου ότι οι εφιάλτες αυξήθηκαν σε μεγάλη μερίδα των ανθρώπων τις ημέρες εκείνες.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Mississauga του Τορόντο, το άγχος, ο φόβος και η σύγχυση ήταν τα κορυφαία συναισθήματα που δήλωσαν ότι βίωσαν στα όνειρά τους οι συμμετέχοντες. Οι ίδιοι ανέφεραν, επίσης, πως τα όνειρά τους ήταν πιο ζωντανά και ότι είχαν περισσότερους εφιάλτες από καλά όνειρα.

Αν τώρα, έχετε αρχίσει να βλέπετε πιο φυσιολογικά, πιο λίγα και λιγότερο έντονα όνειρα τα οποία δεν θυμάστε πάντα το πρωί, τότε πρέπει να χαίρεστε διότι αυτό σημαίνει -όπως σημειώνουν οι ερευνητές- ότι περνάτε ομαλά στη μετά -COVID εποχή και αποβάλλεται τα τραύματα από τα συνεχή lockdowns που ζήσαμε.

Σχετικά Άρθρα