ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο χρόνιος πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι και ψυχοσωματικός

03 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Όταν οι ασθενείς κατανοήσουν ότι ο χρόνιος πόνος είναι συχνά «στο μυαλό», μπορεί να παρατηρήσουν μείωση της έντασής του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Η ομάδα ερευνητών εξέτασε τη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου- ψυχολογίας και του χρόνιου πόνου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σημασία των πεποιθήσεων των ανθρώπων σχετικά με τις υποκείμενες αιτίες του πόνου τους, γνωστές και ως «αποδόσεις πόνου». Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από κλινική δοκιμή που περιελάμβανε μια θεραπεία που ονομάζεται θεραπεία επανεπεξεργασίας πόνου (PRT), η οποία διδάσκει στους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται τα σήματα πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο ως λιγότερο απειλητικά. Η PRT είναι ένας τύπος θεραπείας που βασίζεται στην ομιλία, στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και στη μείωση του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα (MBSR).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν πάνω από 150 ενήλικες με σχετικά σοβαρή χρόνια οσφυαλγία. Ανέθεσαν τυχαία στους συμμετέχοντες να λάβουν PRT, μια ένεση εικονικού φαρμάκου που δεν θα επηρέαζε κάπως τον πόνο ή τη συνήθη φροντίδα.

Σε μια προηγούμενη εργασία από την ίδια δοκιμή, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα 2/3 των ατόμων με χρόνιο πόνο στην πλάτη που έκαναν PRT δεν ανέφεραν καθόλου ή σχεδόν καθόλου πόνο μετά από 4 εβδομάδες, σε σύγκριση με λιγότερο από το 1/5 ατόμων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο ή τη συνήθη φροντίδα.

Στην αρχή της δοκιμής, μόνο το 10% των συμμετεχόντων συσχέτιζε τις υποκείμενες αιτίες του πόνου με το μυαλό τους, και στις 3 ομάδες.

Σε άτομα που έκαναν PRT, αυτό το ποσοστό συσχέτισης άγγιξε το 51% μέχρι το τέλος της περιόδου θεραπείας. Αντίθετα, μόνο το 8% των συμμετεχόντων από τις ομάδες εικονικού φαρμάκου και συνήθους φροντίδας απέδωσαν τον πόνο στην εγκεφαλική λειτουργία μέχρι το τέλος των 4 εβδομάδων.

Τέλος, όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες θεωρούσαν τον εγκέφαλό τους ως την πηγή από την οποία προερχόταν ο πόνος τους, τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση της αναφερόμενης έντασης πόνου στην πλάτη τους, όπως δήλωσαν οι ερευνητές.

Σχετικά Άρθρα