ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο εγκέφαλος τείνει να συγκρατεί περισσότερο τις στιγμές μετά από ένα οδυνηρό συμβάν

23 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Νέα μελέτη από ψυχολόγους στο Beckman Institute for Advanced Science and Technology, δείχνει ότι τείνουμε να θυμόμαστε τις στιγμές αμέσως μετά από ένα οδυνηρό επεισόδιο πιο έντονα από τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό. Η αποσαφήνιση της σχέσης μεταξύ τραύματος και μνήμης, μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων σε δικαστικές υποθέσεις, να ενημερώσουμε τις θεραπείες για τη θεραπεία του PTSD και να βοηθήσουμε τους κλινικούς ιατρούς να καταπολεμήσουν την έκπτωση της μνήμης σε νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η Νόσος Αλτσχάιμερ. Αυτή η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Cognition and Emotion.

"Είναι ένα ξεκάθαρο εύρημα και δημιουργεί μια εντελώς νέα διάσταση για την κατανόηση των επιπτώσεων των συναισθημάτων στη μνήμη", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Paul Bogdan, του οποίου το Ph.D. έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign αποτέλεσε τη βάση για αυτή τη μελέτη.

Η έρευνα του Bogdan διεξήχθη στο πλαίσιο του Dolcos Lab με επικεφαλής τους καθηγητές ψυχολογίας Florin Dolcos και Sanda Dolcos. Για περισσότερα από 15 χρόνια, οι συγκεκριμένοι καθηγητές έχουν μελετήσει τη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και μνήμης - συγκεκριμένα, ανεπιθύμητες αναμνήσεις που εισχωρούν στην καθημερινότητά μας, επηρεάζοντας την ψυχική υγεία και επιδεινώνοντας το άγχος, την κατάθλιψη και το PTSD.

Η μελέτη των τραυματικών αναμνήσεων είναι δύσκολη, λένε οι ερευνητές, επειδή ο εγκέφαλός μας τείνει να επεξεργάζεται αυτόματα τις αρνητικές εμπειρίες, χωρίς να συγκρατεί και πολλές λεπτομέρειες. 

Με τη συγκεκριμένη μελέτη, η επιστημονική κοινότητα πήγε ένα βήμα παρακάτω στον τομέα αυτό, αποδεικνύοντας ότι ο εγκέφαλος συγκρατεί τις στιγμές που ακολουθούν ένα τραυματικό επεισόδιο, και όχι τόσο το τι προκάλεσε το επεισόδιο αυτό.

Κι αυτό εξηγεί πολλά για την τάση μας να μην μπορούμε να αφήσουμε στο παρελθόν τις τραυματικές εμπειρίες και τις απώλειες και να συνεχίσουμε τη ζωή μας ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία. 

Σχετικά Άρθρα