ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νόσος Αλτσχάιμερ: H πρώιμη εμμηνόπαυση χωρίς ορμονοθεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης

05 Απριλίου 2023, 09:00

images

Η Νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας, επηρεάζοντας το 60%-70% των ασθενών με άνοια. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των περιπτώσεων, η οποία αφορά στο φύλο των ασθενών. Περίπου τα 2/3 των ατόμων που διαγιγνώσκονται με Νόσο Αλτσχάιμερ είναι γυναίκες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους αυτής της υπεροχής των γυναικών στο συγκεκριμένο ζήτημα, πιθανότατα σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές, οι οποίες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της νευρολογικής διαταραχής. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Neurology, η εμμηνόπαυση σε νεαρή ηλικία (κάτω των 40) μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου άνοιας από τη Νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά οι γυναίκες που έλαβαν ορμονοθεραπεία στην αρχή της εμμηνόπαυσης, δεν εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο.

Οι γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ ήταν εκείνες που ανέφεραν πρόωρη εμμηνόπαυση. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι η παρατεταμένη έκθεση στα οιστρογόνα καθόλη τη διάρκεια της ζωής, είναι ένα μέσο προστασίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι τελευταίοι χρησιμοποίησαν τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων για να εξετάσουν τις εναποθέσεις Ταυ στον εγκέφαλο. Η Ταυ είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που μπορεί να μπερδευτεί στους νευρώνες σε ένα άτομο με Νόσο Αλτσχάιμερ.

«Αυτή η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που αναφέρει συσχετίσεις μεταξύ της εναπόθεσης Ταυ στον εγκέφαλο, που μετριέται με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και της ηλικίας στην εμμηνόπαυση στις γυναίκες», δήλωσε η Rachel Buckley, PhD, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα νευρολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης/Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες που διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν Νόσο Αλτσχάιμερ, ξεκίνησαν ορμονοθεραπεία 5 ή 6 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση και όχι στην αρχή της.

«Τα πιο πρωτοποριακά ευρήματα για μένα ήταν αυτά που περιβάλλουν την ορμονοθεραπεία», είπε η Buckley. Οι ερευνητές θα εξετάσουν τις σεξουαλικές ορμόνες των ατόμων στη μέση ηλικία και το φορτίο Ταυ στον εγκέφαλο.

«Ακολουθούμε μια πολύπλευρη προσέγγιση για τις επόμενες μελέτες μας. Διερευνούμε τον άμεσο αντίκτυπο των επιπέδων των ορμονών του φύλου στη μέση ηλικία (δηλαδή, οιστραδιόλη, οιστρόνη, τεστοστερόνη) στο φορτίο αμυλοειδούς και Τ κυττάρων στον εγκέφαλο τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες», συμπλήρωσε η Buckley. «Αλλά δεν πιστεύουμε ότι η όλη ιστορία αφορά μόνο την αναπαραγωγική πλευρά των πραγμάτων», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα