ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νευροεπιστήμονες χαρτογράφησαν τα συναισθήματα στον εγκέφαλο

29 Ιανουαρίου 2020, 10:05

images

Συνηθίζουμε να λέμε ότι "νιώθουμε με την ...καρδιά" αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα όσα "νιώθουμε" προέρχονται και εδράζουν στον εγκέφαλο. Τα συναισθήματά μας δεν εξαιρούνται!

Και για του λόγου το αληθές, νευροεπιστήμονες από το IMT School for Advanced Studies Lucca στην Ιταλία, κατάφεραν με προηγμένες τεχνικές να ανακαλύψουν το ακριβές σημείο του εγκεφάλου όπου βρίσκονται τα συναισθήματά μας. Πρόκειται για μια περιοχή όχι μεγαλύτερη από τρία εκατοστά στον εγκεφαλικό φλοιό.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ Pietro Pietrini, ζήτησαν από 15 εθελοντές να παρακολουθήσουν την κινηματογραφική ταινία Forrest Gump και να σημειώσουν σε χαρτί σε τακτά διαστήματα τα συναισθήματά τους καταγράφοντας και σε ποιο λεπτό του έργου βρίσκονταν κάθε φορά. Ταυτόχρονα, υπέβαλαν άλλους 15 εθελοντές σε ειδική μαγνητική τομογραφία κατά τη διάρκεια της οποίας παρακολουθούσαν και αυτοί την ίδια ταινία χωρίς να σχολιάζουν.

Όταν σύγκριναν τα καταγεγραμμένα συναισθήματα των πρώτων με τις στιγμές που ο εγκέφαλος των 15 που υποβάλλονταν σε τομογραφία έκανε διακυμάνσεις, είδαν ότι τα συναισθήματα όλων συνέβησαν στα ίδια σημεία του έργου. Και ήταν τότε που στις μαγνητικές τομογραφίες καταγράφηκε δραστηριότητα στο συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου, τον φλοιό.

Η χαρά, η συγκίνηση, η λύπη, η αγάπη, ο τρόμος, όλα βρίσκονται και ενεργοποιούνται στον φλοιό του εγκεφάλου μας, λένε τώρα οι νευροεπιστήμονες. 

Και η μελέτη που δημοσιεύτηκε σε τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Nature Communications έδειξε ότι όλοι οι άνθρωποι μοιραζόμαστε συναισθήματα και παρόμοιες σκέψεις και αντιδράσεις στα διάφορα ερεθίσματα, παρά την αντίληψη που έχουμε ότι είμαστε μεταξύ μας πολύ διαφορετικοί!


Σχετικά Άρθρα