ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νεαρές ή ηλικιωμένες, όλες οι γυναίκες έχουν ανάγκη από φίλες

10 Ιουλίου 2021, 09:00

images

Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας Beckman του Πανεπιστημίου του Ιλινόις Urbana-Champaign που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Women and Aging, δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στον ρόλο της φιλίας στην ζωή των γυναικών. 

Βάσει της έρευνας αποτέλεσαν δύο θεωρίες: Αυτή της ανάπτυξης προστατευτικών εκδηλώσεων (tend-and-befriend) για τη διαχείριση του άγχους και πώς λειτουργεί συγκριτικά με την αντίστοιχη απόκριση της μάχης ή φυγής (fight-or-flight). «Για να διαχειριστούν το στρες, οι γυναίκες μπορούν να προσεγγίσουν φιλικά άλλες γυναίκες», εξηγεί η Michelle Rodrigues, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικών και Πολιτισμικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Marquette.

Διερευνήθηκε επίσης η δεύτερη θεωρία της κοινωνικο-συναισθηματικής επιλεκτικότητας, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν, περιορίζουν τις ευρείες κοινωνικές επαφές και επικεντρώνονται σε άτομα, όπως οι φίλοι, τα οποία έχουν ιεραρχήσει ως σημαντικότερα.

Για να διαπιστώσουν πώς οι παραπάνω θεωρίες για τη διαχείριση του άγχους και τον περιορισμό του κοινωνικού κύκλου αποτυπώνονται στον κώδικα επικοινωνίας τους, επέλεξαν 16 γυναίκες ηλικίας 62-79 ετών και 16 νεότερες, 18-25 και τις διέκριναν σε ζευγάρια φίλων (με οικείο συνομιλητή) ή αγνώστων μεταξύ τους (μη οικείος).

Κάθε ζεύγος έπρεπε να συναρμολογήσει τα κομμάτια ενός παζλ μέσα από έντονη λεκτική επικοινωνία, καθώς η μία συμμετέχουσα από το ζεύγος που είχε δει το αρχικό σχήμα, κλήθηκε να καθοδηγήσει τη δεύτερη. Τα ζευγάρια που χρειάστηκαν λιγότερες λέξεις για τον επιτυχημένο συνδυασμό των κομματιών θεωρήθηκαν τα πιο αποτελεσματικά.

Αν και οι πιο νέες συμμετέχουσες έδειξαν να συνεννοούνται καλύτερα με τις οικείες συνομιλήτριές τους έναντι των μη οικείων, το αντίθετο παρατηρήθηκε για τις πιο ηλικιωμένες, οι οποίες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επιδέξιες στην επικοινωνία, δίνοντας ταχύτατα οδηγίες για τον σχηματισμό των παζλ τόσο στις φίλες όσο και τις άγνωστες γυναίκες κόντρα στην αρχή της θεωρίας της κοινωνικο-συναισθηματικής επιλεκτικότητας.

Ως προς την οικειότητα, τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη τους στρες) από τα δείγματα σιέλου που συλλέχθηκαν των συμμετεχουσών για τον υπολογισμό των επιπέδων στρες κατά τη δοκιμασία, καταγράφηκαν χαμηλότερα σε όσες συνεργάζονταν με φίλη ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Διαπιστώνεται ότι η φιλία έχει το ίδιο θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση του άγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας» κατέληξε η Δρ Rodrigues.

Σχετικά Άρθρα