ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα στοιχεία για την ψυχολογία των γυναικών που παίρνουν αντισυλληπτικά

01 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι καταξιωμένα ως η πιο αποτελεσματική και αξιόπιστη μορφή αντισύλληψης. Πρόσφατη μελέτη από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Michael Winterdahl  από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία δείχνει θετική επίδραση και στον τομέα της ψυχολογίας.  

Πιο συγκεκριμένα έδειξε ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια έχουν υψηλότερο επίπεδο ωκυτοκίνης στο αίμα τους.  Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης και έχει κύριες δράσεις την πρόκληση των συσπάσεων κατά τη διαδικασία του τοκετού αλλά και την έκκριση γάλακτος από τον μαστό. Δευτερευόντως έχει και άλλες δράσεις. Για παράδειγμα τα επίπεδα της αυξάνονται κατά τη διάρκεια κοινωνικών συναναστροφών προκαλώντας αίσθημα ευεξίας και ηρεμίας.

Η έρευνα

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 185 νέες γυναίκες στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν το ψυχολογικό τους προφίλ, ιδιαίταρα σε τομείς όπως το αίσθημα χαράς ή ικανοποίησης από τη ζωή τους . Οι χρήστες αντισυλληπτικών εμφάνισαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, 27% έναντι 25%. Παράλληλα ενώ το 55,1% που λάμβαναν αντισυλληπτικά ήταν σε σχέση, σε αντίθεση με το 35,6% που δεν λάμβαναν. Επίσης είχαν συχνότερες σεξουαλικές επαφές.

Οι ερευνητές επισημαίνουν όμως ότι η λήψη αντισυλληπτικών προκαλεί  σταθερά υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης κάτι που  διαφέρει από τις φυσιολογικές διακυμάνσεις στην έκκριση της ορμόνης. Επομένως ενδέχεται το συνεχώς υψηλό επίπεδο αυτής της ορμόνης να μην έχει το ίδιο ευνοϊκό αποτέλεσμα που έχει η φυσιολογική , μη φαρμακευτική, αύξησή της.

Συμπληρώνουν επίσης ότι τα ευρήματα της μελέτης συνάδουν με την παλαιότερη  έρευνα των Silber και συνεργατών δημοσιευμένη στο περιοδικό Contraception, που μελετούσε την επίδραση των επιπέδων ωκυτοκίνης στην περίοδο μετά τον τοκετό και τη συσχέτισή της με την κατάθλιψη της λοχείας.



Σχετικά Άρθρα