ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα μελέτη συνδέει δύο πρωτεΐνες που αυξάνουν τον κίνδυνο σχιζοφρένειας

30 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, με βάση τα σημάδια δυσλειτουργίας πρωτεΐνης που ανιχνεύονται στον εγκεφαλικό ιστό. Μεταξύ αυτών, είναι οι πρωτεΐνες σε αυτή τη μελέτη: η MAP6, η οποία έχει ρόλο στην υποστήριξη του κυτταροσκελετού ενός νευρώνα, και πιο συγκεκριμένα, των μικροσωληνίσκων, και η Kv3.1, που βοηθά στον έλεγχο της μέγιστης συχνότητας της ηλεκτρικής σηματοδότησης από τους νευρώνες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Molecular Psychiatry.

Η ερευνητική ομάδα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, είναι η πρώτη που διαπίστωσε ότι οι 2 πρωτεΐνες, που συγκαταλέγονται μεταξύ των δεκάδων πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, συνδέονται μεταξύ τους υπό κανονικές συνθήκες σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, και ότι η σύνδεσή τους βρέθηκε να είναι το κλειδί για τη διατήρηση της φυσιολογικής κίνησης, της λειτουργίας της μνήμης και της ρύθμισης του άγχους σε ποντίκια. 

Σε αυτή τη μελέτη, η συγγραφέας της μελέτης Di Ma, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο εργαστήριο, και οι συνεργάτες της στο εργαστήριο ερεύνησαν ενδελεχώς το πώς η σύνδεση των πρωτεϊνών σχετίζεται με τη συμπεριφορά, διαταράσσοντας την ικανότητά τους να συνδέονται μεταξύ τους σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου σε ποντίκια: τον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διακοπή της σύνδεσης των πρωτεϊνών στην αμυγδαλή, οδήγησε σε μείωση της αποφυγής κινδύνου - που εκδηλώνεται στα ποντίκια ως έλλειψη φόβου για το ύψος. Ο αποκλεισμός της προσκόλλησης των πρωτεϊνών στον ιππόκαμπο είχε ως αποτέλεσμα υπερκινητικότητα και μειωμένη ικανότητα αναγνώρισης ενός οικείου αντικειμένου.

Το επόμενο βήμα στο εργαστήριο της Gu, θα είναι η διερεύνηση τυχόν συνδέσεων μεταξύ της κοινωνικής συμπεριφοράς στα ποντίκια και των λειτουργιών αυτών των πρωτεϊνών στον προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία είναι σημαντική για τη λήψη αποφάσεων και τον προγραμματισμό.

Σχετικά Άρθρα