ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα εργαλεία για πρώιμη διάγνωση του αυτισμού

11 September 2023, 09:00

images

Συσκευή που παρακολουθεί τις κινήσεις των ματιών των βρεφών καθώς βλέπουν ένα βίντεο που παρουσιάζει μία σκηνή κοινωνικής αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο παιδιών, μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των διαδικασιών διάγνωσης της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ειδικότερα, δεδομένα από δύο νέες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο JAMA και στο JAMA Network Open, υποδηλώνουν ότι η συσκευή μπορεί να αναγνωρίσει τη διαταραχή σε παιδιά ηλικίας 16 μηνών έως 30 μηνών με την ίδια ακρίβεια που θα έκανε ένας ειδικός.

Η έρευνα περιγράφει την αρχική δοκιμή της συσκευής σε 1.089 παιδιά των οποίων η μέση ηλικία ήταν 22 μήνες. Το JAMA ανέφερε μια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 6 από τα κορυφαία κέντρα αυτισμού των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής, 499 παιδιά ηλικίας 16 έως 30 μηνών δοκιμάστηκαν αρχικά με τη συσκευή και στη συνέχεια αξιολογήθηκαν από ειδικούς. Οι μελέτες οδήγησαν ταυτόχρονα στο συμπέρασμα ότι οι διαγνωστικές ικανότητες της συσκευής ήταν συγκρίσιμες με αυτές των ειδικών.

Οι δοκιμές είναι το αποκορύφωμα 20ετούς έρευνας από τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Warren Jones, διευθυντή έρευνας στο Marcus Autism Center στο Children's Healthcare της Ατλάντα και αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory, και τους συναδέλφους του.  

Η συσκευή, που ονομάστηκε EarliPoint Evaluation, έλαβε έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις 29 Ιουνίου για να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο για παιδιά που αξιολογούνται από ειδικούς. Οι ερευνητές μελετούν επί του παρόντος εάν η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από παιδιάτρους και τους γιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας για τον έλεγχο ενός ευρύτερου τμήματος παιδιών.

Η ιδέα πίσω από την τεχνολογία αυτή είναι να εντοπιστούν τα παιδιά με αυτισμό, ανακαλύπτοντας τη φαινομενική έλλειψη ενδιαφέροντος για τους ανθρώπους. Τα παιδιά συνήθως αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες παρατηρώντας πώς αλληλεπιδρούν οι άνθρωποι γύρω τους. Το EarliPoint προσδιορίζει τα παιδιά που δεν δίνουν μεγάλη, αν όχι καθόλου, προσοχή στην αλληλεπίδραση ενός παιδιού με (ένα άλλο) παιδί στο βίντεο.

Η ειδικός στον αυτισμό, Blythe Corbett, χαιρέτισε τις νέες μελέτες... «Χρειαζόμαστε πραγματικά αντικειμενικά εργαλεία για να μας βοηθήσουν στις διαγνώσεις μας», δήλωσε η Corbett, καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Vanderbilt University Medical Center.

Τέλος, οι τρέχουσες μέθοδοι είναι χρονοβόρες «και θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να εντοπιστούν αυτά τα είδη αντικειμενικών βιοδεικτών που χρησιμοποιούν οι δύο μελέτες», δήλωσε η Corbett, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Σχετικά Άρθρα