ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούν οι ειδικοί ψυχικής υγείας να βοηθήσουν τους διστακτικούς στον εμβολιασμό;

04 Ιανουαρίου 2022, 07:00

images

Δύο χρόνια μετά από την εμφάνιση του SARS-CoV-2 και ένα έτος από την έναρξη της κυκλοφορίας εμβολίων, υπάρχει ακόμη ένα ποσοστό του πληθυσμού το οποίο διστάζει να εμβολιαστεί. Τα δεδομένα πλέον δείχνουν ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων και των νοσηλειών από COVID-19 συμβαίνουν σε μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Επομένως, ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων είναι υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία. Προκειμένου να κερδίσουμε το στοίχημα του εμβολιασμού, πρέπει όσοι διστάζουν, να πειστούν. Σε αυτό μπορούν να συμβάλουν σημαντικά οι ειδικοί ψυχικής υγείας.

«Η δυνατότητα των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και των φορέων να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια στον εμβολιασμό κατά της COVID-19 έχει τύχει μειωμένης προσοχής», είπε η Δρ Abad στο MNT. «Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και οι ομάδες τους εκπαιδεύονται στο να αξιοποιούν την ενσυναίσθηση, τη στοχαστική ακρόαση και το συνεργατικό καθορισμό στόχων για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Αυτοί οι επαγγελματίες υποστηρίζουν ενεργά την ευημερία των ασθενών, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπεριφορών που αφορούν την υγεία, όπως η λήψη εμβολιασμού κατά της COVID-19».

Και συνεχίζει: «Τέτοια φροντίδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο μεγαλύτερων προβλημάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας»... Η καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ψυχική υγεία επηρεάζει τη λήψη των εμβολίων κατά της COVID-19 και ο καλύτερος καθορισμός του τρόπου με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εμβολιασμό».

Η Δρ Juveria Zaheer είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Σε συνέντευξή της στο MNT , αναφέρθηκε στο ρόλο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στην καταπολέμηση της πανδημίας. «Ένα πράγμα που έκανε εντύπωση σε εμάς (που εργαζόμαστε στον τομέα της ψυχικής υγείας) είναι ότι γνωρίζουμε ότι [...] μπορούμε να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο». 

Σχετικά Άρθρα