ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορούμε να κοιμόμαστε αγκαλιά με τα ζωντανά μας...αρκουδάκια

31 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Concordia που δημοσιεύθηκε στο Sleep Health υποστηρίζει ότι ο ύπνος με το κατοικίδιο δεν επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά.

Περίπου το 30%-50% των παιδιών και ενηλίκων μοιράζονται τακτικά το κρεβάτι τους με τα κατοικίδιά τους, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ έως και το 75% των νοικοκυριών με παιδιά στο δυτικό κόσμο έχει κατοικίδια. Η μελέτη περιελάμβανε 188 οικογένειες με παιδιά ηλικίας 11-17 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα του ύπνου των παιδιών.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μια μελέτη εντός του σπιτιού, φορούσαν τη νύχτα μια συσκευή στον καρπό που παρακολουθούσε τον ύπνο τους επί δύο εβδομάδες και κρατούσαν ημερολόγιο ύπνου. Επίσης κλήθηκαν να καταγράψουν την ώρα που έπεφταν για ύπνο, πόσες ώρες έμεναν στο κρεβάτι, πόσο χρόνο χρειάζονταν για να ξυπνήσουν και την ποιότητα του ύπνου τους.

Όπως αναδείχθηκε, το 65% των παιδιών ανέφερε ότι δεν κοιμάται ποτέ με το κατοικίδιό του, το 17% ανέφερε ότι το κάνει κάποιες φορές και το 18% το κάνει συχνά. Η ποιότητα ύπνου ήταν παρόμοια και για τις τρεις ομάδες, με τα παιδιά της ομάδας που ανέφερε ότι κοιμόταν συχνά με το κατοικίδιο να αναφέρει συνολικά την υψηλότερη υποκειμενικά ποιότητα ύπνου. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ο λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν τα κατοικίδιά τους σαν καλούς φίλους και ανακουφίζονται από την παρουσία τους.


Σχετικά Άρθρα