ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί το μετατραυματικό στρες να συσχετιστεί με τα αυτοάνοσα νοσήματα;

17 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Μετά από έκθεση σε ένα τραυματικό γεγονός, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Αυτή είναι μια ψυχιατρική κατάσταση που επηρεάζει τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, με σοβαρές σωματικές επιπτώσεις.

Το PTSD συχνά συνοδεύεται από φλεγμονή, ενώ η πάθηση εμφανίζεται συχνά παράλληλα με αυτοάνοσα νοσήματα. «Όταν ένα άτομο βιώνει ακραίο στρες ή παρατεταμένο στρες, αυτό προκαλεί σωματικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα συστήματα του σώματος», δήλωσε στο Healthline η Gretchen N. Neigh, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Virginia Commonwealth University.

Σε ό,τι αφορά το άγχος, το τελευταίο βλάπτει ορισμένα είδη ανοσίας και ενεργοποιεί άλλα. Το οξύ στρες μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό. Αντίθετα, το μακροχρόνιο ή «χρόνιο» στρες βλάπτει τη λειτουργία και την υγεία του ανοσοποιητικού.

«Δυστυχώς, το είδος της ανοσίας που ενεργοποιεί το στρες σχετίζεται με πιο συστηματική φλεγμονή, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», είπε η Suzanne Segerstrom, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο University of Kentucky. «Η ενεργοποίηση σε αυτό το σύστημα για άτομα που έχουν ήδη προδιάθεση για αυτοάνοση νόσο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο».

Η ίδια τόνισε ότι είναι σημαντικό για τα άτομα με διαταραχές που σχετίζονται με το στρες να μην ανησυχούν ότι μπορεί να καταλήξουν να αναπτύσσουν κάποια αυτοάνοση νόσο. ''Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύπλοκο'', σημείωσε ο Darin Ingels, ND, συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιβαλλοντικής Ιατρικής.

Είναι πιθανό η διαδικασία που μετατρέπει το στρες σε σωματικές παθήσεις, να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό οξειδωτικού στρες και αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Και τα 2 μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αυτοανοσίας, εξηγεί.

«Δεν γνωρίζουμε τοΝ βαθμό στον οποίο το άγχος προκαλεί αυτοάνοσες ασθένειες, αλλά το ποσοστό των αυτοάνοσων ασθενειών έχει αυξηθεί ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία ή περισσότερο», είπε ο Ingels.

Ενώ η πρόσφατη μελέτη προσθέτει στην έρευνα που δείχνει τη σχέση μεταξύ του στρες και των προβλημάτων αυτοανοσίας, η λεπτομερής έρευνα μπορεί να είναι σε θέση να εξηγήσει καλύτερα τη σχέση αυτή.


Σχετικά Άρθρα