ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Michael Phelps: «Η κατάθλιψη και το άγχος μου δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ποτέ»

22 Μαΐου 2022, 09:00

images

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Michael Phelps, μοιράστηκε με τους αναγνώστες του Healthline πώς η ψυχοθεραπεία τόν βοήθησε να μάθει να αποδέχεται την κατάθλιψη και το άγχος του, βάζοντάς τον στο σωστό δρόμο για να βελτιώσει την ψυχική του υγεία.

Αφού έζησε με κατάθλιψη, άγχος και σκέψεις αυτοκτονίας για χρόνια, άρχισε να δίνει προτεραιότητα στη σωματική και ψυχική του υγεία. Το 2004, αφού κέρδισε έξι χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Phelps είπε ότι ένιωσε «μετα-ολυμπιακή κατάθλιψη» για πρώτη φορά. Έκανε ένα μικρό διάλειμμα, αλλά επέστρεψε στην προπόνηση λίγο μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συνεχίζοντας να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και του 2012.

Ωστόσο, η ώθησή του στον αυτοστοχασμό και την αυτογνωσία συνέβη το 2014. «Ένιωθα ότι δεν ήθελα να ζήσω πια και ένιωθα ότι προκαλούσα πολύ άγχος και προβλήματα στους ανθρώπους γύρω μου, οπότε σκέφτηκα ότι το καλύτερο πράγμα για μένα ήταν απλώς να φύγω», εξήγησε. «Τότε απλά αποφάσισα ότι ήταν καιρός να κάνω ένα βήμα για να προσπαθήσω να βρω μια διαφορετική διαδρομή, ένα διαφορετικό μονοπάτι».

Το 2014, ο Phelps πέρασε 45 ημέρες σε ένα κέντρο ψυχικής υγείας. «Μόλις βγήκα, συνέχισα τη θεραπεία στο γιατρό μου. Για μένα, ξέρετε, όταν ξεκίνησα για πρώτη φορά ήταν κάπως φρικτό, κάπως τρομακτικό, κάτι που ήταν καινούργιο και δεν ήξερα τι να περιμένω». Όταν έφυγε από τo κέντρο νοσηλείας, άρχισε να νιώθει ήδη ψυχικά καλά.

«Άρχισα να νιώθω ως άνθρωπος… Υποθέτω ότι μπορούσα να αγαπήσω τον εαυτό μου και να μου αρέσει αυτό που έβλεπα. Νομίζω ότι για πολύ καιρό έβλεπα τον εαυτό μου ως κολυμβητή και όχι ως άνθρωπο.

Ως παγκοσμίου φήμης Ολυμπιονίκης, ο Phelps ευαισθητοποιεί για την ψυχική υγεία σε όλο τον κόσμο. Αν και πιστεύει ότι το στίγμα εξακολουθεί να υπάρχει, θεωρεί ότι η πανδημία έχει βοηθήσει στη μείωσή του.

«Είναι απίστευτο να βλέπεις ανθρώπους να μιλούν για το δικό τους ταξίδι με τον δικό τους τρόπο και να μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες», είπε ο Phelps, ο οποίος συνεργάστηκε με το Talkspace για να ξεκινήσει την εκστρατεία Permission Slip και να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω το κοινό.

Μάλιστα, από τότε που συνεργάστηκε με το Talkspace το 2018, είπε ότι η κύρια αποστολή του ήταν να διευρύνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψυχική υγεία και να ενημερώσει τους άλλους ότι υπάρχει ελπίδα για θεραπεία.

«Μισώ να βλέπω το ποσοστό αυτοκτονιών να αυξάνεται όλο και περισσότερο. Μισώ να ανοίγω τις ειδήσεις και να βλέπω ότι κάποιος αυτοκτόνησε, επειδή ξέρω πώς είναι να μην θέλεις να ζήσεις», δήλωσε. «Τέλος ξέρω επίσης ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».


Σχετικά Άρθρα