ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μια σάρωση εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές σας προτιμήσεις

03 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Η πολιτική νευροεπιστήμη είναι ένα σχετικά νέο πεδίο μελέτης που βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν τις πολιτικές διαφορές μεταξύ ατόμων. Πολιτικοί επιστήμονες και ψυχολόγοι στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ μπορούν να προβλέψουν εάν είστε συντηρητικός ή προοδευτικός μέσω ανάλυσης σαρώσεων λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI). Η τρέχουσα έρευνά τους επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι υπάρχουν τόσο βιολογικές όσο και ψυχολογικές διαφορές στον εγκέφαλο όσων κλίνουν προς την αριστερά και τη δεξιά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS Nexus, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα fMRI για να αναλύσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 174 εθελοντών, ηλικίας 18 έως 40 ετών, διαφόρων πολιτικών ιδεολογιών, ενώ εκτελούσαν διάφορες εργασίες. 

Οι εργασίες περιελάμβαναν συναισθηματικές αντιδράσεις, ανάκτηση μνήμης, χρηματικό κίνητρο (ανταμοιβή) και θεωρία του νου, όπου ο συμμετέχων πρέπει να προσδιορίσει εάν μια δήλωση είναι αληθινή ή ψευδής. Οι ερευνητές παρατήρησαν πώς τα λειτουργικά δίκτυα συνδεσιμότητας στον εγκέφαλο διαφέρουν μεταξύ των δύο ιδεολογιών κατά την εκτέλεση των διαφορετικών εργασιών και σε κατάσταση ηρεμίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καθήκοντα ενσυναίσθησης, ανταμοιβής και ανάκτησης ήταν τα πιο ισχυρά προγνωστικά της πολιτικής κλίσης. Ενώ τα δεδομένα από τα περισσότερα καθήκοντα έδειχναν πολιτικές κλίσεις προς τον πιο μετριοπαθή συντηρητισμό ή τον μετριοπαθή φιλελευθερισμό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανταμοιβή συνδέθηκε  με ακραίες πολιτικές απόψεις (πολύ φιλελεύθερες ή πολύ συντηρητικές) και το καθήκον ενσυναίσθησης συσχετίστηκε περισσότερο με μετριοπαθείς ιδεολογίες.

Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε μόνο για να ελέγξει τη θεωρία ότι οι διαφορές στην πολιτική ιδεολογία μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τη λειτουργική συνδεσιμότητα σε περιοχές του εγκεφάλου, όπως φαίνεται στις σαρώσεις fMRI. Βέβαια, σκοπός δεν ήταν να σκιαγραφηθούν ή να αναλυθούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είτε του φιλελευθερισμού είτε του συντηρητισμού. 

Γενικά, ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για τις πολιτικές τάσεις κάποιου θεωρείται η ιδεολογία των γονέων του. Τώρα οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η ανάλυση της λειτουργικής συνδεσιμότητας με σάρωση εγκεφάλου είναι εξίσου ακριβής.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των συντηρητικών και φιλελεύθερων συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη ήταν σημαντικά άνισος και ο αριθμός των εξτρεμιστών πολύ μικρός, οι ερευνητές ζητούν περαιτέρω μελέτη των νευρολογικών διαφορών στην πολιτική ιδεολογία, ιδιαίτερα στις ακραίες στάσεις και συμπεριφορές. 

Τέλος, το μεγάλο ερώτημα στο οποίο θέλουν να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι το εξής: Η δομή του εγκεφάλου κάποιου αντικατοπτρίζει την πολιτική ιδεολογία που επιλέγει ή το άτομο επιλέγει μια ιδεολογία λόγω της λειτουργικής δομής του εγκεφάλου του;


Σχετικά Άρθρα