ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία 16χρονη αναρριχήτρια με διαβήτη τύπου 1 παραδίδει μαθήματα ζωής

31 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Περίπου 244.000 παιδιά και έφηβοι στις ΗΠΑ ζουν με διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη. Μία από αυτούς, είναι και η 16χρονη Katie Bone, η οποία διαγωνίστηκε στο American Ninja Warrior μη επιτρέποντας στη νόσο να της βάζει εμπόδια και επιδεικνύοντας μεγάλη ψυχική δύναμη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Healthline, όταν ήταν 11 ετών, η Bone διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1, αφού δεν ένιωθε καλά κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού αναρρίχησης. Στην εκδήλωση, η κατάστασή της την έκανε να πέσει κατά την αναρρίχηση, κι έτσι το κορίτσι κατέληξε στο νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής της στο νοσοκομείο, η πρώτη ερώτηση που έκανε η Bone στο γιατρό ήταν "πότε μπορώ να αναρριχηθώ ξανά;".

«Μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι ο διαβήτης τύπου 1 περιορίζει την ικανότητα κάποιου να είναι σωματικά δραστήριος ή να συμμετέχει στην κοινωνία με τρόπο που θα έκανε ένα άτομο χωρίς διαβήτη τύπου 1, αλλά αυτό δεν συμβαίνει καθόλου», δήλωσε η Δρ Minisha Sood, ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη. «Οι έφηβοι και τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να είναι δραστήριοι».

Ωστόσο, προσέθεσε ότι η λήψη της σωστής φροντίδας και πρόσβασης στις πιο πρόσφατες εξελίξεις στη διαχείριση του διαβήτη, μπορεί να «ισοπεδώσει τους όρους του παιχνιδιού για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1».

Σαφώς, δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. «Υπάρχουν σίγουρα πιο δύσκολες μέρες και μέρες που δεν θέλω να προπονηθώ ή να αγωνιστώ, αλλά… όταν διαγνώστηκα για πρώτη φορά, έπρεπε να πάρω την απόφαση αν θα τα έκανα όλα αυτά παρά το διαβήτη», είπε ο Bone. «Έμαθα επίσης με τα χρόνια ότι θα μπορούσα να μισώ το διαβήτη και να αγαπώ τη ζωή ταυτόχρονα».

Η ίδια θα αγωνιστεί στην επόμενη σεζόν του American Ninja Warrior και ελπίζει να συμμετάσχει σε επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ήθελα να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες από μικρό παιδί και μετά εισήγαγαν την αναρρίχηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020, οπότε η πρόκριση το 2024 ή το 2028 θα ήταν ένας στόχος μου», είπε και συνέχισε:

«Είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για αθλητισμό ή για οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα, μπορείτε ακόμα να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας ενώ έχετε διαβήτη τύπου 1, και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που είναι λίγο παρεξηγημένο… Θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι ναι, είναι πιο δύσκολο, αλλά εξακολουθεί να είναι 100% εφικτό», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα