ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μηδενική υποστήριξη για θέματα ψυχικής υγείας σε παιδιά κάτω των 5 ετών

26 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας στα βρέφη και τα μικρά παιδιά, απαιτείται περισσότερη υποστήριξη από τους σχετικούς φορείς, όπως ισχυρίζονται κορυφαίοι γιατροί.

Η σχετική έκθεση αποδεικνύει ότι η παρέμβαση από τη σύλληψη έως την ηλικία των 5 ετών, μπορεί να βοηθήσει στην όξυνση του φαινομένου της επιδημίας ψυχικής υγείας. Το Royal College of Psychiatrists στη Μεγάλη Βρετανία, ζητεί περισσότερες εξειδικευμένες υπηρεσίες για μικρά παιδιά.

Μάλιστα, τα δεδομένα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, δείχνουν ότι περίπου το 5% των παιδιών 2 έως 4 ετών αντιμετωπίζουν άγχος, διαταραχές συμπεριφοράς και νευροαναπτυξιακές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΥ.

Η έκθεση του Royal College of Psychiatrists, αναφέρει ότι οι μισές από τις ασθένειες ψυχικής υγείας, εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 14 ετών και πολλές αρχίζουν να αναπτύσσονται στα πρώτα χρόνια της ζωής, καθιστώντας την πρώιμη δράση «ζωτικής σημασίας».

Η Δρ Trudi Seneviratne, από το Royal College of Psychiatrists (RCPsych), είπε ότι η πλειονότητα των παιδιών κάτω των 5 ετών με προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν λάμβαναν το επίπεδο υποστήριξης που απαιτείται «για να τους βοηθήσουμε να γίνουν παραγωγικοί, λειτουργικοί ενήλικες και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».

Και προσέθεσε: «Η περίοδος από τη σύλληψη έως τα 5 (έτη), είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών στην ενήλικη ζωή. «Δυστυχώς, σε αυτά τα χρόνια συχνά δεν δίνεται η σημασία που θα έπρεπε και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποια σημάδια πρέπει να προσέχουν.

Οι γονείς, οι φροντιστές και η κοινωνία στο σύνολό της, έχουν έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσουν. Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση θετικών σχέσεων και ένα περιβάλλον φροντίδας που υποστηρίζει τα δομικά στοιχεία της κοινωνικής, συναισθηματικής και γνωστικής ανάπτυξης ενός παιδιού."

Οι συστάσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν:

Νέες εξειδικευμένες υπηρεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για παιδιά κάτω των 5 ετών, τους γονείς και τους φροντιστές τους, με έγκαιρη πρόσβαση σε μια ομάδα ατόμων που περιλαμβάνουν λογοθεραπεία, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Περισσότερη εκπαίδευση για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σχετικά με το πώς να εντοπίζουν και να υποστηρίζουν παιδιά κάτω των 5 ετών με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Περισσότερη έρευνα σχετικά με τις καλύτερες μεθόδους για να βοηθηθούν τα μικρά παιδιά.

Πιο εμπεριστατωμένη συλλογή δεδομένων για μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Υποστήριξη στον ευρύτερο πληθυσμό, ώστε να κατανοήσει καλύτερα την ψυχική υγεία στα παιδιά μέχρι 5 ετών.

Σχετικά Άρθρα