ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Πώς να χειρίζονται οι γονείς την ενασχόληση αυτή;

28 September 2023, 10:00

images

Αναφορά του Common Sense Media οδηγεί στο συμπέρασμα ότι περίπου οι μισοί από τους νέους ηλικίας 11 έως 17 ετών, λαμβάνουν τουλάχιστον 237 ειδοποιήσεις την ημέρα. Μερικοί μάλιστα λαμβάνουν σχεδόν 5.000 σε 24 ώρες. 

Το TikTok ορίζει ένα ημερήσιο όριο χρόνου οθόνης 60 λεπτών σε λογαριασμούς εφήβων και απενεργοποιεί τις ειδοποιήσεις που λαμβάνουν τη νύχτα. Επίσης, υπάρχουν τα εργαλεία «Family Pairing» για την περαιτέρω προσαρμογή του χρόνου οθόνης, των ειδοποιήσεων και άλλων ρυθμίσεων, προκειμένου οι γονείς να ελέγχουν τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής από τα παιδιά τους.

Στο Snapchat, οι χρήστες μπορούν να προσαρμόσουν τον αριθμό των ειδοποιήσεων που λαμβάνουν.

Ένας εκπρόσωπος της Meta, η οποία κατέχει το Facebook και το Instagram, δήλωσε σε ένα email ότι η εταιρεία έχει «δημιουργήσει μια σειρά από εργαλεία ειδικά σχεδιασμένα για να βοηθούν τους εφήβους να περιορίζουν το χρόνο τους και να ελαχιστοποιούν τις ειδοποιήσεις, όπως το Quiet Mode και το Take a Break στο Instagram, καθώς και λειτουργίες επίβλεψης που επιτρέπουν στους γονείς να ορίζουν προγραμματισμένα διαλείμματα κατά τα οποία οι έφηβοί τους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή."

Οι ειδικοί στο Common Sense, προτείνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις που μπορούν να κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη χρήση του smartphone τους: Ποια είναι η αγαπημένη σας εφαρμογή αυτή τη στιγμή; Ποια είναι τα αγαπημένα σας άτομα τα οποία ακολουθείτε στα social media; Μπορείτε να μου μάθετε πώς να χρησιμοποιώ το Snapchat (ή άλλη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων);

Ο Jim Steyer, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Common Sense Media, μιας ομάδας που μελετά τον αντίκτυπο των μέσων και της τεχνολογίας στα παιδιά και τις οικογένειες, και πατέρας 4 παιδιών, προτρέπει τους γονείς να μην αποδοκιμάζουν την ενασχόληση των παιδιών με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μιλούν ανοιχτά σχετικά με το πόσο από τον χρόνο και την προσοχή τους ξοδεύουν στο διαδίκτυο και στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Συνιστά επίσης να μην χρησιμοποιούνται απειλές αφαίρεσης του τηλεφώνου ως τιμωρία, παρά μόνο σε ακραίες περιστάσεις.

«Αν και ως γονιός το έχω κάνει πολλές φορές», είπε ο Steyer, τα παιδιά μπορεί να μην μιλούν τόσο ανοιχτά για το τι κάνουν στο διαδίκτυο, αν φοβούνται συνεχώς ότι θα χάσουν τα τηλέφωνά τους.

«Τα παιδιά έχουν αυτή την εξαιρετική εμπειρία παιδικής και εφηβικής ηλικίας που εμείς δεν είχαμε, αλλά μπορούμε πραγματικά να τα βοηθήσουμε σε αυτό», είπε. «Στο τέλος της ημέρας, η καλή, παλιομοδίτικη, λογική ανατροφή των παιδιών είναι που κάνει τη διαφορά».

Σχετικά Άρθρα