ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη συνδέει τους "δύσκολους" στο φαγητό με ψυχολογικά προβλήματα

12 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Τα παιδιά και οι έφηβοι που είναι "δύσκολοι" στο φαγητό, δηλαδή που δεν τους αρέσουν πολλά συστατικά και τρώνε μόνο συγκεκριμένα πράγματα, κινδυνεύουν περισσότερο από τα υπόλοιπα παιδιά να εξελιχθούν σε νέους ανθρώπους με φοβίες. 

Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Nutrition Education and Behavior, δεν αναφέρεται βέβαια στη γενική τάση των παιδιών να αρνούνται να φάνε λαχανικά ή να αρνούνται να δοκιμάσουν νέες γεύσεις. Αναφέρονται στην ακραία συμπεριφορά κάποιων να τρώνε -για παράδειγμα- μόνο μακαρόνια.

Όπως διαπίστωσε η Δρ Lauren Dial, από το τμήμα Ψυχολογίας του Bowling Green State University στις ΗΠΑ, μελετώντας τις περιπτώσεις 488 παιδιών στο Κολέγιο, όσοι δήλωσαν ότι ως παιδιά και έφηβοι ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι στην επιλογή φαγητού με αποτέλεσμα να καταναλώνουν λιγότερα από 10 φαγητά, είχαν διπλές πιθανότητες να παρουσιάζουν προβλήματα κοινωνικής ένταξης και φοβίες που συνδέονται με τη κοινωνικοποίηση, όπως είναι η αγοραφοβία (φόβος να βρίσκεσαι σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο με πολύ κόσμο).

Μάλιστα κάποιοι παραδέχτηκαν ότι ακόμα και στη παρούσα φάση - σε ηλικίες 18 με 20 ετών- δυσκολεύονταν να αποδεχτούν προσκλήσεις για φαγητό με παρέα επειδή δεν είναι σίγουροι ότι θα βρουν κάτι να φάνε και δεν θα γίνουν αντικείμενο σχολιασμού από τους υπόλοιπους. Η μελέτη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργούνται οι φοβίες εξαιτίας του προβλήματος με το φαγητό, αλλά και την πιθανότητα να συνδέονται αυτά τα δύο σε ένα βαθύτερο ψυχολογικό επίπεδο.


Σχετικά Άρθρα