ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με την επιβίωση από καρκίνο του μαστού

27 Απριλίου 2023, 07:00

images

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι πιο συχνά σε άτομα τα οποία έχουν διαγνωστεί με καρκίνο. Υπολογίζεται ότι 1 στους 4 ανθρώπους με καρκίνο πάσχει από κατάθλιψη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Μία νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer της American Cancer Society, υποστηρίζει ότι, στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φροντίδα που λαμβάνουν και τις πιθανότητές τους για επιβίωση.

Το βασικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ γυναικών-ασθενών με καρκίνο του μαστού, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας,  Bin Huang, PhD , αναπληρωτής καθηγητής στο Markey Cancer Center στο Λέξινγκτον του Κεντάκι. «Η διαχείριση της κατάθλιψης είναι σημαντική για τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού μετά τη διάγνωση, όπως και η διατήρηση της συνέχειας της φροντίδας για ασθενείς με προδιάγνωση κατάθλιψης. Μπορεί τελικά να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της ασθενούς», τονίζει.

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες έρευνες που επισημαίνουν πως η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα επιβίωσης από καρκίνο, αναφέρει το Everyday Health. Μια μετα-ανάλυση μελετών που αφορούσαν περισσότερους από 20.000 ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι σε όλες τις διαγνώσεις καρκίνου, η μείζων κατάθλιψη συσχετίστηκε με χειρότερα ποσοστά επιβίωσης. Η μετα-ανάλυση εμφανίστηκε το 2021 στο περιοδικό Psychosomatic Medicine.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η διάγνωση και η θεραπεία της κατάθλιψης τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και πέραν αυτής , μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για τη φροντίδα και την επιβίωση της ασθενούς, λέει ο Δρ Huang.

Ο καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει περίπου το 30% όλων των γυναικείων καρκίνων κάθε χρόνο, δεύτερος μετά τον καρκίνο του δέρματος , σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Υπάρχει 1 στις 8 πιθανότητες μια γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.



Σχετικά Άρθρα