ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Mεγαλύτερο μέγεθος εγκεφάλου ισούται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας;

06 Απριλίου 2024, 08:00

images

Καθώς οι υγιείς άνθρωποι μεγαλώνουν, ο εγκέφαλος μειώνεται ελαφρώς σε μέγεθος. Ωστόσο, σε άτομα με άνοια, καθώς τα νευρικά κύτταρα καταστρέφονται και πεθαίνουν, πολλές περιοχές του εγκεφάλου συρρικνώνονται, μία διαδικασία γνωστή ως ατροφία του εγκεφάλου. Θα μπορούσε, λοιπόν, ένας μεγαλύτερος εγκέφαλος να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας ενός ατόμου;

Μία νέα μελέτη, από το UC Davis Health, δίνει θετική απάντηση στο ερώτημα αφού εξέτασε τους συμμετέχοντες στη μελέτη Framingham Heart Study (FHS), παρακολουθώντας 15.000 άτομα για περισσότερα από 75 χρόνια.

Από την κοόρτη FHS, 3.226 άτομα έκαναν 2 μαγνητικές τομογραφίες ειδικά για αυτή τη μελέτη. Από αυτούς, 1.706 (53%) ήταν γυναίκες και 1.520 (47%) άνδρες. Οι σαρώσεις μέτρησαν τον ενδοκρανιακό όγκο (ICV), τη φαιά ουσία του φλοιού, την εγκεφαλική λευκή ουσία, τον όγκο του ιππόκαμπου, την επιφάνεια του φλοιού και το πάχος του φλοιού.

Οι συμμετέχοντες γεννήθηκαν όλοι μεταξύ 1930 και 1970, με τη μέση δεκαετία γέννησης να είναι η δεκαετία του 1950. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970 ήταν, κατά μέσο όρο, 4 εκατοστά ψηλότεροι από εκείνους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930, επομένως οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους αυτό το στοιχείο όταν συνέκριναν τις μετρήσεις του εγκεφάλου.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1970, είχαν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου από αυτούς που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930.

Είχαν 6,6% μεγαλύτερο ICV, 7,7% περισσότερη λευκή ουσία, 2,2% περισσότερη φαιά ουσία του φλοιού, 5,7% μεγαλύτερο όγκο ιππόκαμπου και 14,9% μεγαλύτερη επιφάνεια φλοιού. Μείωση παρατηρήθηκε στο πάχος του φλοιού, το οποίο ήταν 20,9% χαμηλότερο.

«Η δεκαετία που γεννιέται κάποιος φαίνεται να επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου και τη δυνητικά μακροπρόθεσμη υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε ο Charles DeCarli, MD, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, διακεκριμένος καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τη Νόσο Alzheimer στο UC Davis Alzheimer’s Disease Research Center.

«Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του μεγέθους του εγκεφάλου, αλλά τα ευρήματά μας δείχνουν ότι εξωτερικές επιρροές - όπως η υγεία, οι κοινωνικοί, πολιτιστικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες - μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο», είπε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο JAMA Neurology.

Σχετικά Άρθρα