ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγάλη η ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών με Covid-19

04 Αυγούστου 2020, 07:00

images

Οι ασθενείς που ανέρρωσαν από σοβαρή νόσο Covid-19 διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να υποφέρουν από ψυχιατρικές διαταραχές, όπως είναι το μετατραυματικό στρες, τ άγχος και η κατάθλιψη. Αυτό αναφέρουν σε μελέτη που διενήργησε το νοσοκομείο "Σαν Ραφαέλε" στο Μιλάνο.

Όπως φάνηκε, μεταξύ 420 ασθενών που νοσηλεύτηκαν, οι περισσότεροι παρουσιάζουν τουλάχιστον μία από αυτές τις διαταραχές, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης τους. Συγκεκριμένα οι ασθενείς, 265 άνδρες και 137 γυναίκες, εξετάστηκαν έναν μήνα αφού είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Ήταν σαφές ότι η λοίμωξη που τους προσκάλεσε η ασθένεια θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και σε ψυχιατρικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Φραντσέκο Μπενεντέτι, επικεφαλής της Μονάδας Ερευνών Ψυχιατρικής και Κλινικής Ψυχοβιολογίας στο νοσοκομείο "Σαν Ραφαέλε".

Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Brain, Behavior and Immunity.

Βασιζόμενοι στις συνεντεύξεις με τους πρώην ασθενείς και τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 28% παρουσίαζε μετατραυματικό στρες, το 31% είχε κατάθλιψη, το 42% υπέφερε από άγχος, το 40% από αϋπνία ενώ το 20% είχε συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Και όπως φαίνεται, οι γυναίκες παρουσιάζουν άγχος και κατάθλιψη, παρόλο που η λοίμωξή τους δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο των ανδρών.

«Υποθέτουμε ότι αυτό ίσως οφείλεται στη διαφορετική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», σχολίασε ο Μπενεντέτι.

Οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι δυνατόν να παρουσιαστούν άλλοτε εξαιτίας της ανοσολογικής απόκρισης του ασθενούς στον ιό, κι άλλοτε από παράγοντες που προκαλούν στρες, όπως ο στιγματισμός, η κοινωνική απομόνωση αλλά και η αγωνία μήπως κολλήσουν άλλους.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα