ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε την ΔΕΠΥ

14 Ιανουαρίου 2020, 09:05

images

ΔΕΠΥ είναι τα αρχικά της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ). Τα παιδιά στα οποία γίνεται η διάγνωση έχουν τάσεις υπερκινητικότητας, κάνουν απρόσεκτες και παρορμητικές κινήσεις οι οποίες δεν συνάδουν με την αναπτυξιακή τους ηλικία και έχουν μαθησιακά προβλήματα.

Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ αρχίζουν συνήθως κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και μειώνονται καθώς φτάνουμε στην εφηβεία. Τα παιδιά έχουν μειωμένη προσοχή, υπερκινητικότητα και παρορμητική συμπεριφορά,, δυσκολία στη συγκέντρωση και στην προσοχή και δυσκολία στον έλεγχο παρορμήσεων. Αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν επίσης μεγαλύτερη δυσκολία με τη συμμόρφωση, εμφανίζουν ανάρμοστη συμπεριφορά και είναι επιθετικά.

Ο αποκαλούμενος "απρόσεκτος τύπος" αποτυγχάνει να συγκεντρώσει την προσοχή σε λεπτομέρειες ή κάνει λάθη απροσεξίας σε σχολικές εργασίες. Επίσης δείχνει σαν να μην ακούει τι του λέμε και δεν συγκεντρώνεται ακόμα κι όταν παίζει. Εννοείται ότι δεν διεκπεραιώνει , ή το κάνει με δυσκολία, τις εργασίες του σχολείου αλλά και όποια εργασία του αναθέσουμε στο σπίτι. Συχνά δυσκολεύεται να διατηρήσει την προσοχή σε έργα ή δραστηριότητες παιχνιδιού.

Από την άλλη πλευρά, ο "υπερκινητικός τύπος" κουνάει χέρια και πόδια ενώ κάθεται, αλλάζει συνεχώς θέσεις, ανασηκώνεται στο κάθισμά του την ώρα του μαθήματος ή ενώ του μιλάμε, του αρέσει να σκαρφαλώνει χωρίς λόγο, μιλάει συνεχώς και δεν μπορεί να παίζει με άλλα παιδιά αν το παιχνίδι είναι ήσυχο και με κανόνες.

Τέλος, ο "παρορμητικός τύπος" δεν μπορεί να περιμένει τίποτα, παρεμβαίνει σε συζητήσεις, διακόπτει, δεν μπορεί να κάνει μια κανονική συζήτηση και λέει απερίσκεπτα πράγματα.

Για να διαγνωστεί ένα παιδί με ΔΕΠΥ θα πρέπει να εμφανίζει έξι ή περισσότερα κριτήρια από κάθε κατηγορία για περισσότερους από 6 μήνες, και κάποια από αυτά να είναι παρόντα πριν την ηλικία των 7 ετών. 

Σχετικά Άρθρα