ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα άτομα με ψυχοπαθολογία

22 Νοεμβρίου 2019, 14:05

images

Η ταινία Joker που προβάλλεται με επιτυχία παγκοσμίως έφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για την «ψυχοπάθεια» και πως αυτή εκδηλώνεται... Ποιος και τι είναι τελικά ο ψυχοπαθής; 

Ας δούμε ποιος δεν είναι ψυχοπαθής και τι δεν πράττει ο ψυχοπαθής σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου, Bsc (Psychology) University of London, MSc (Health Psychology) University of Central Lancashire, μέλους της Διεθνούς Ένωσης Σχεσιακής Ψυχανάλυσης (IARPP) – ΗΠΑ, 

·Δεν είναι (απαραίτητα) εγκληματίας.

·Δεν είναι (απαραίτητα) αντικοινωνικός.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ψυχοπαθητικής προσωπικότητας:

Σύμφωνα με το ειδικό, ψυχοπαθής είναι ο άνθρωπος που έχει σε υπερβολικό βαθμό τα περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

·Έχουν έντονη προσωπικότητα: «Είναι ορμητικοί χαρακτήρες και γι' αυτό πολύ συχνά είναι πολύ γοητευτικοί στα μάτια των άλλων. Γελούν, κυκλοφορούν, ταξιδεύουν, διασκεδάζουν. Προτιμούν συχνά να δρουν και όχι να συζητούν, αν και στη συζήτηση υποδύονται τους “άνετους” να μιλήσουν για οτιδήποτε. Ωστόσο δεν μιλούν ποτέ με ειλικρίνεια για τους εαυτούς τους και αποφεύγουν τις συζητήσεις για αληθινά συναισθήματα. Τους αρέσει να επιβάλλονται στο περιβάλλον τους και να ασκούν δύναμη και εξουσία. Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκουν πολλά ... μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων».

·Είναι χειριστικοί και τους αρέσει να εκμεταλλεύονται τους άλλους: Οι ψυχοπαθείς χρησιμοποιούν το συναίσθημά τους, μόνο ως “εργαλείο” χειραγώγησης των άλλων και όχι για να εκφράσουν το δικό τους συναίσθημα ή την ψυχική κατάσταση. Για τους ψυχοπαθητικούς, η αξία των άλλων ανθρώπων περιορίζεται μόνο στο πόσο χρήσιμοι είναι για τους ίδιους.

·Αισθάνονται έντονο φθόνο και υποτίμηση προς τους άλλους: Ο φθόνος είναι ένα πολύ βαθύ συναίσθημα που ξεκινά να αναπτύσσεται από τη βρεφική ηλικία. Είναι η επιθυμία που έχουν συχνά κάποια παιδιά να καταστρέψουν αυτό που επιθυμούν πολύ (π.χ. ένα παιχνίδι), προκειμένου να μην το αποκτήσει άλλος.

Ο κ. Παπαγεωργίου εξηγεί: «Ένας τέτοιος μηχανισμός ισχύει και στα ενήλικα άτομα με ψυχοπαθητική προσωπικότητα. Σκοτώνουν αυτό που τους ελκύει, για παράδειγμα: δυσκολεύουν πάρα πολύ τον σύντροφο που έχουν αγαπήσει, επίσης, συνηθίζουν να αντιδρούν σκληρά εναντίον αυτού από το οποίο εξαρτώνται, με ένα έκδηλο μίσος προς αυτό. Επίσης, αισθάνονται την ανάγκη να υποτιμούν και να ταπεινώνουν τους άλλους».

·Αισθάνονται άγχος, το οποίο καλύπτουν πολύ καλά: «Ζουν το άγχος τους με μια παθητική εκδραμάτιση, ώστε να το κρύβουν, να το καλύπτουν. Το κάνουν αρκετά καλά, ώστε ο μη ειδικός να μην μπορεί να το αντιληφθεί. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι που τους περιβάλλουν θεωρούν λανθασμένα ότι δεν φοβούνται. Εδώ υπάρχει και μια αλήθεια... Όχι ακριβώς ότι οι ψυχοπαθητικοί δεν φοβούνται, αλλά ότι δεν νιώθουν τον φόβο τους!», αναφέρει ο Δ/ντης της Ψυχικής Φροντίδας.

·Δεν νιώθουν φόβο: Οι ψυχοπαθείς δεν νιώθουν τον φόβο τους και αυτό είναι μέρος της πάθησής τους, τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου: «Για τον λόγο αυτό ακολουθούν συχνά επικίνδυνες συμπεριφορές, (όπως επικίνδυνη οδήγηση ή κολύμβηση στα βαθιά), δεν δείχνουν στενοχώρια για τις απώλειες που τους συμβαίνουν (από αποτυχία σε εξετάσεις, πρόστιμα, έως θανάτους). 

Επίσης, επιδεικνύουν κοινωνικά τις επικίνδυνες συμπεριφορές τους (π.χ. παρορμητικό σεξ με επικίνδυνους συντρόφους) για τις οποίες μετανιώνουν μόνο όταν ... πιαστούν».


Σχετικά Άρθρα