ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαμάδες και μωρά συγχρονίζουν τους εγκεφάλους τους

18 Δεκεμβρίου 2019, 10:05

images

Οι μαμάδες συγχρονίζονται με τα μωρά τους μέσω εγκεφαλικών κυμάτων που είναι πιο ισχυρά όταν οι μητέρες είναι ήρεμες και ευτυχισμένες. 

Τη νέα ανακάλυψη έκαναν η Δρ Vicky Leong το πανεπιστήμιο Cambridge's -Department of Psychology με τους συνεργάτες της και τη δημοσίευσαν στην επιθεώρηση NeuroImage.

Όπως διαπίστωσαν ο συναισθηματικός σύνδεσμος που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεταξύ των μητέρων με τα μωρά τους είναι κάτι παραπάνω από αυτό που νομίζουμε. Είναι μια μετρήσιμη ενέργεια που εκπέμπει ο εγκέφαλος και συντονίζεται με την αντίστοιχη ενός άλλου εγκέφαλου. Το συνταρακτικό είναι ωστόσο ότι όταν η μητέρα βιώνει ωραία συναισθήματα και είναι ευτυχισμένη, τότε συνδέεται καλύτερα με το παιδί της ενώ όταν δυστυχεί, ο εγκέφαλός της "κλείνει" και δεν εκπέμπει στη σωστή συχνότητα.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι μητέρες και βρέφη συγχρονίζονται στα 6-9 hertz όταν υπάρχει ηρεμία, καλή διάθεση, βρίσκονται κοντά και κοιτιούνται πολύ στα μάτια ενώ τα βρέφη είναι πιο δεκτικά στα εγκεφαλικά κύματα από τις μητέρες τους. 

Όταν όμως η μητέρα πάσχει από κατάθλιψη ή κάνει αρνητικές σκέψεις, είναι αγχωμένη ή στεναχωρημένη, τότε δεν υπάρχει η σύνδεση με το βρέφος. 

Με τον τρόπο απέδειξαν ότι "τα συναισθήματά μας αλλάζουν κυριολεκτικά τον τρόπο με τον οποίο οι εγκέφαλοί μας ανταλλάσσουν πληροφορίες", λένε η Δρ Leong και συνεχίζει: "Οι μητέρες με κατάθλιψη και θλίψη μεγαλώνουν παιδιά που στερούνται ψυχολογικών ερεθισμάτων και ουσιαστικής επαφής".

Σχετικά Άρθρα