ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κλιματική αλλαγή και ψυχική υγεία: Ένα ανεξερεύνητο πεδίο

23 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν σαφή αντίκτυπο στην ψυχική ευημερία των ανθρώπων που τα βιώνουν. Ενώ οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει πληθώρα στοιχείων σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη σωματική υγεία, έχει γίνει πολύ λιγότερη έρευνα για το πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση 120 μελετών που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια και βασίστηκαν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ζέστη, υγρασία, ξηρασία, πυρκαγιές και πλημμύρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πιθανές συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Ψυχικό πόνο,

-επιδείνωση της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα για εκείνους με ήδη υπάρχουσες ψυχιατρικές διαγνώσεις,

- αυξημένες ψυχιατρικές νοσηλείες,

-αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να επηρεάσει την ψυχική υγεία, όχι μόνο μέσω της άμεσης έκθεσης σε τραυματικά γεγονότα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και έμμεσα μέσω των αρνητικών συνεπειών της, όπως η φτώχεια, η ανεργία και η έλλειψη στέγης.

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα έχουν δυσανάλογα μεγάλη επίδραση στα άτομα που είναι ήδη ευάλωτα, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις ψυχικής υγείας και οι πληθυσμοί των χωρών χαμηλού εισοδήματος.

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA) προβλέπει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία θα κυμαίνονται από ήπιο στρες, έως αύξηση των ψυχιατρικών διαγνώσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της διαταραχής μετατραυματικού στρες.

Η APA προειδοποιεί, επίσης, ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να καταφύγουν σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, για να αντιμετωπίσουν το ψυχολογικό τραύμα λόγω του μεταβαλλόμενου κλίματος. Επιπλέον, ένας από τους στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει ψυχική κατάπτωση αποτελεί το χρόνιο άγχος για το μέλλον της ζωής στη Γη.

Παρόλα αυτά, αξίζει να θυμόμαστε ότι το «οικολογικό άγχος» δεν είναι μια κλινική κατάσταση που πρέπει να προσπαθήσουμε να «θεραπεύσουμε», αλλά μια λογική απάντηση στις οικολογικές απειλές που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας τις επόμενες δεκαετίες.



Σχετικά Άρθρα