ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κινήσεις και λέξεις που μας βγάζουν από δύσκολες καταστάσεις

07 Ιουλίου 2020, 10:00

images

Έρχεται κάποιος προς το μέρος σας με επιθετικές διαθέσεις; Προσπαθούν να σας παρασύρουν σε κουτσομπολιά; Θέλετε να μιλήσετε σε έναν νευρικό άνθρωπο για κάτι που κάνει λάθος στην σχέση σας; Ψυχολόγοι έχουν βρει εδώ και χρόνια ότι ορισμένες λέξεις και εκφράσεις όπως και κινήσεις του σώματος, μπορούν να βοηθήσουν πολύ...

Έρχεται κάποιος να σας καθαρίσει τα τζάμια του αυτοκινήτου ενώ δεν θέλετε; Αντί να ενεργοποιήσετε τους καθαριστήρες ή να αρνείστε με φωνές και χειρονομίες, δοκιμάστε να δείξετε με αποφασιστικότητα την παλάμη σας. Όπως λέμε stop.

Θέλει κάποιος να σας παρασύρει να κουτσομπολέψετε κάποιον κοινό γνωστό; Απλά απευθύνετε στον άνθρωπο αυτό την εξής ερώτηση:  «Γιατί μου το λες αυτό;». Όπως αναφέρει η Andrea Syrtash, ειδικός σε θέματα σχέσεων, “οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το κουτσομπολιό για να μειώσουν κάποιον ή για να χτίσουν την εμπιστοσύνη τους για κάποιον”. Αλλά αν κάποιος σας λέει κακά πράγματα για τους άλλους, τότε θα είστε μέρος των συζητήσεων και όταν μιλάει με άλλα άτομα. Προσέξτε πόσες πληροφορίες μοιράζεστε.”

Θέλετε να μιλήσετε σε έναν φίλο/η ή σε συγγενή για την κακή του/της συμπεριφορά απέναντί σας; Μην ξεκινάτε ποτέ να μιλάτε σε δεύτερο πρόσωπο διότι αυτό θα βάλει τον άνθρωπο απέναντί σας αυτόματα σε θέση άμυνας. Μην πείτε ποτέ "εσύ μου έκανες αυτό, εσύ δεν έκανες το άλλο...". Προτιμήστε να ξεκινήσετε λέγοντας "εγώ νιώθω πληγωμένος/η" ή "εγώ είμαι σε δύσκολη θέση και χρειάζομαι βοήθεια" ή "εγώ αισθάνομαι να αδικούμαι ή να βρίσκομαι σε δύσκολη θέση". Έτσι θα κάτσει να ακούσει τα δικά σας συναισθήματα, τις δικές σας σκέψεις χωρίς να σκέφτεται ότι τον/την κατηγορείτε για αυτά. 

Προσπαθείτε να συμφιλιωθείτε με κάποιον με τον οποίο μαλώσατε; Όπως λέει η ειδικός σχέσεων και συγγραφέας, Ασλεϊ Ινς  η φράση "Σκέψου ότι είμαστε στην ίδια ομάδα” έχει φέρει κοντά πολλά ζευγάρια. Λέγοντας αυτή τη φράση μπορεί αμέσως να ”βγεις” από τη διαφωνία και να θυμηθείς ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ο ”εχθρός”., υποστηρίζει η κ. Ινσ και σύμβουλοι γάμου αναφέρουν ότι οι επικαλούμενοι αυτή τη φράση πολλές φορές έχουν βρει τον γρηγορότερο «δρόμο» για συμφιλίωση με τον/την σύντροφο.

Περπατάτε σε έναν ερημικό δρόμο και σας πλησιάζει κάποιος απειλητικά; Αν είναι αδύνατον να αναζητήσετε την προστασία άλλων ανθρώπων ή να διαφύγετε, πάρτε στάση και ύφος "επιτιθέμενου" και όχι "θύματος". Περπατάτε αργά και σταθερά με το σώμα στητό και τα χέρια ελεύθερα, κοιτάξτε τον απευθείας στα μάτια κι αν σας πει σε μορφή ερώτησης κάτι, φωνάξτε δυνατά και αποφασιστικά "όχι". Δεν είναι σίγουρο ότι θα γλυτώσετε, αλλά θα έχετε δώσει στον εαυτό σας μια πολύ καλή ευκαιρία.

Σχετικά Άρθρα