ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κι όμως η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται και σε μπαμπάδες

06 Ιουλίου 2021, 12:37

images

Η τεκνοποίηση συνήθως φέρνει μεγάλη χαρά, αλλά όχι πάντα. Η τεκνοποίηση φέρνει επίσης νέες προκλήσεις, άγχος και, για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας η επιλόχειος κατάθλιψη αφορά και τους μπαμπάδες. Συγκεκριμένα, το 8% των νέων μπαμπάδων εμφανίζει συμπτώματα επιλόχειους κατάθλιψης. Το ποσοστό των γυναικών βρίσκεται στο 10% με 12%.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ανδρική επιλόχειος κατάθλιψη είναι πιο συχνή σε άνδρες που είναι ανασφαλείς στη σχέση τους με τη σύντροφό τους.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στους παράγοντες εμφάνισης κατάθλιψης στους πατέρες και έδειξε ότι οι άνδρες με επιλόχειο κατάθλιψη έχουν συχνά αρνητική άποψη για τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους με κοντινά τους πρόσωπα. Αυτή η ανασφάλεια σύμφωνα με τη μελέτη, πιθανότατα να οφείλεται σε δικές τους παιδικές εμπειρίες με τους γονείς τους.

Η μελέτη προσπάθησε επίσης να προσδιορίσει ποια συγκεκριμένη πτυχή της χαμηλής αυτοεκτίμησης μπορεί να προκαλέσει τη συγκεκριμένη κατάθλιψη και αναδείχθηκε ότι είναι ζήτημα άγχους του πατέρα για το αν θα είναι καλός γονέας.

«Η χαμηλή αυτοπεποίθηση στις στενές σχέσεις φαίνεται να προκαλεί το γονικό άγχος, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί τα συμπτώματα της κατάθλιψης», λέει η Δρ. Elia Psouni, επικεφαλής της έρευνας.

Αυτή η έρευνα αποτελεί τη δεύτερη μελέτη στην οποία η Δρ. Psouni αποδεικνύει ότι πάνω από ένας στους πέντε πατέρες παιδιών ηλικίας 1-18 μηνών βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης.

«Η μελέτη δείχνει αναμφίβολα ότι οι γονείς επηρεάζουν ο ένας τον άλλον και αποκαλύπτει τη σημασία της παρακολούθησης του τρόπου με τον οποίο οι γονείς αλληλοεπιδρούν σε διάφορες σχέσεις και οικογενειακούς δεσμούς», λέει η Δρ. Psouni.

Στη μελέτη συμμετείχαν 530 πατέρες εκ των οποίων143 είχαν συμπτώματα κατάθλιψης και συμμετείχαν σε περαιτέρω αξιολόγηση. Από αυτούς, 43 πατέρες περιέγραψαν πολύ εξουθενωτικά συμπτώματα και 22 περιέγραψαν πολύ σοβαρά συμπτώματα.

Αντιμετώπιση

Η φαρμακευτική θεραπεία για την ανδρική επιλόχεια κατάθλιψη βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια. Είναι ίδια με αυτή της γυναικείας επιλόχειας κατάθλιψης, ενώ αποτελεσματική αντιμετώπιση υπάρχει με την ψυχοθεραπεία.

Όπως και στην περίπτωση μιας γυναίκας, έτσι και οι άνδρες αν νιώθουν ότι η διάθεσή τους δεν είναι και τόσο καλή και υποφέρουν θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό που είναι αρμόδιος να δει αν πρόκειται για επιλόχεια κατάθλιψη ή για το καθημερινό στρες και πως θα την αντιμετωπίσει.

Σχετικά Άρθρα