ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάθλιψη σε παιδιά: Αυξήθηκαν τα κρούσματα λόγω της πανδημίας

23 Μαΐου 2020, 09:00

images

Ένα στα έξι παιδιά στην Ισπανία παρουσίασε κατάθλιψη στη διάρκεια της καραντίνας με όσα ανήκουν στις πιο φτωχές οικογένειες να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ Save the Children.

Η Ισπανία επλήγη πολύ σκληρά από τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να βάλει σε εφαρμογή ένα από τα αυστηρότερα lockdowns στον κόσμο υποχρεώνοντας επί εβδομάδες τα παιδιά να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους. Κι όσα ζούσαν σε μεγάλα διαμερίσματα με μπαλκόνια ή σπίτια με κήπους αλλά και όσα είχαν στη διάθεσή τους πολλά παιχνίδια και μέσα για να διασκεδάσουν εντός του σπιτιού, φαίνεται ότι αντιμετώπισαν την κατάσταση πιο εύκολα. Τα φτωχά παιδιά που ζουν σε λίγα τετραγωνικά χωρίς πολλά παιχνίδια και τρόπους "διαφυγής" και επιπλέον με οικονομική ανασφάλεια να εκφράζεται με κάθε τρόπο από τους γονείς, βίωσαν πιο βαριά τον εγκλεισμό.

Η οργάνωση Save the Children ανακοίνωσε ότι η έρευνά της διεξήχθηκε κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Η έρευνα έδειξε ότι το ενώ το lockdown επέτρεψε σε πολλές οικογένειες να απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο μαζί, το 17% των παιδιών βίωνε κατάθλιψη συχνά ή καθημερινά. Και σαν να μην έφτανε ο εγκλεισμός, οι οικονομικές δυσκολίες διεύρυναν τις ανισότητες.

Στις φτωχότερες οικογένειες το 32,3% των παιδιών είχε δυσκολίες να κοιμηθεί το βράδυ, ενώ το 30,1% φοβόταν την COVID-19–σχεδόν ένα τρίτο περισσότερα σε σχέση με τα λιγότερο ευάλωτα νοικοκυριά. Εξάλλου τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών έκλαιγαν περισσότερο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Η έρευνα βασίστηκε σε περισσότερες από 1.800 συνεντεύξεις με παιδιά και τις οικογένειές τους.

Η Save the Children είπε ότι μια στις τέσσερις ευάλωτες οικονομικά οικογένειες βίωσε είτε απόλυση ή μείωση του εισοδήματός της, γεγονός που προκαλούσε ένταση και αβεβαιότητα στα παιδιά. Ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οικογένειες χρειάστηκε να μοιραστούν τη στέγη με ξένους για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του ενοικίου.

“Η απομόνωση σε πολύ μικρά διαμερίσματα με ανθρώπους που δεν είναι συγγενείς σου συνιστά έναν κίνδυνο γιατί αυτές οι οικογένειες αντιμετωπίζουν διπλό στρες. Έχουν χάσει τις δουλειές τους επειδή δεν μπορούν να δουλέψουν και είναι απομονωμένοι σε πολύ μικρούς χώρους”, δήλωσε στο Reuters ο κ. Αντρές Κόντε, ο επικεφαλής του παραρτήματος Ισπανίας της οργάνωσης.

Η Save the Children κάλεσε τις Αρχές παγκοσμίως να υποστηρίξουν τις φτωχές οικογένειες καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες.


Σχετικά Άρθρα