ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάθλιψη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συνδέονται

05 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύεται στο Irish Journal of Medical Science ζητεί από τους επαγγελματίες υγείας να λαμβάνουν υπόψη την ύπαρξη του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου στα περιστατικά με κατάθλιψη.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 1,2 εκατομμύρια νοσηλείες ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σε 4.000 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Όπως φάνηκε, πάνω από το 38% έπασχε από αγχώδεις διαταραχές και 27% από κατάθλιψη, ποσοστά διπλάσια σε σύγκριση με τον γενικό ενήλικο πληθυσμό. Κάποια ακόμα ψυχιατρικά νοσήματα και διαταραχές που σημείωναν σημαντικά μεγαλύτερο επιπολασμό στην ομάδα με το σύνδρομο, ήταν ο αυτοκτονικός ιδεασμός, η διπολική διαταραχή και οι διατροφικές διαταραχές.

Νόσοι με χρονιότητα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου σχετίζονται με το άγχος, την ανικανότητα για εργασία και οδηγεί σε πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Ιατρικής, Zahid Ijaz Tarar, και τον καθηγητή Κλινικής Ιατρικής και Γαστρεντερολογίας, Yezaz Ghouri «πιθανή εξήγηση είναι ο λεγόμενος άξονας εντέρου – εγκεφάλου (gut-brain axis). 

Υποπτευόμασταν εδώ και καιρό ότι η δυσλειτουργία του είναι αμφίδρομη, τα συμπτώματα δηλαδή του συνδρόμου να πυροδοτούν το άγχος και την κατάθλιψη και, από την άλλη πλευρά, ψυχιατρικοί παράγοντες να προκαλούν συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου. Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα πρέπει να στοχεύουν στη θεραπεία και των δύο μερών του άξονα.


Σχετικά Άρθρα