ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kατάθλιψη και κίνδυνος ενδομητρίωσης: Κι όμως συνδέονται!

03 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Η ενδομητρίωση είναι μια συνήθης χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή, κατά την οποία ο ενδομήτριος ιστός αναπτύσσεται πέρα από τη μήτρα. Ωστόσο, η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, όπως η σεξουαλική δυσλειτουργία και η υπογονιμότητα, σε προηγούμενες μελέτες. 

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν η κατάθλιψη σχετίζεται με την ενδομητρίωση. Στην παρούσα συγχρονική μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της κατάθλιψης στον επιπολασμό της αυτοαναφερόμενης ενδομητρίωσης.

Η ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) από το 2005 έως το 2006 που ελήφθησαν από 100 άτομα με αυτοαναφερόμενη ενδομητρίωση και 1.295 άτομα χωρίς αυτοαναφερόμενη ενδομητρίωση. Παρακολουθήθηκαν μόνο γυναίκες ηλικίας 20 έως 54 ετών.

Το Ερωτηματολόγιο Υγείας Ασθενών 9 (PHQ9), το οποίο συμπλήρωσαν οι συμμετέχουσες αξιολόγησε τη σοβαρότητα της κατάθλιψης. Οι βαθμολογίες PHQ9 ≥10 έδειξαν κατάθλιψη, η οποία κατηγοριοποιήθηκε περαιτέρω ως μέτρια (βαθμολογίες PHQ στο εύρος 10 έως 14) και σοβαρή (βαθμολογία PHQ9 ≥15).

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι βαθμολογίες PHQ9 συσχετίστηκαν ισχυρά με τον επιπολασμό της ενδομητρίωσης. Η μέτρια κατάθλιψη συσχετίστηκε με τον επιπολασμό της ενδομητρίωσης. Η φυλή και η ηλικία ορίστηκαν ως παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν ανεξάρτητα τον κίνδυνο ενδομητρίωσης.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη παρακολούθησης των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας για συμπτώματα κατάθλιψης και θα μπορούσαν να ενημερώσουν τη διαχείριση της ενδομητρίωσης.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα και μεγάλης κλίμακας προοπτικές μελέτες κοόρτης, για να διαλευκανθούν οι αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ της κατάθλιψης και της ενδομητρίωσης και, εν τέλει, να γενικευθούν τα συμπεράσματα των μελετών.




Σχετικά Άρθρα