ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις την περίοδο της καραντίνας

24 Ιουνίου 2020, 17:00

images

Έρευνα του ΑΠΘ σε φοιτητές κατά την περίοδο της καραντίνας και μια ακόμη έρευνα στο γενικό πληθυσμό από τον τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που τις συντονίζει ο καθηγητής Ψυχιατρικής το ΑΠΘ,Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, δείχνουν κατακόρυφη αύξηση σε κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις.

Τα πρώτα 1.000 αποτελέσματα από την έρευνα για τους φοιτητές, δείχνουν δυόμισι φορές αυξημένες τις περιπτώσεις κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της καραντίνας και οκτώ φορές αυξημένες σκέψεις για αυτοκτονία, σε σύγκριση πάντα με τον αντίστοιχο επιπολασμό στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας. 

Όσο αναφορά τα πρώτα στοιχεία, για τον γενικό πληθυσμό, σκέψεις για αυτοκτονία εμφανίζει το 9% των φοιτητών που συμμετείχαν στην έρευνα. Μάλιστα το ερωτηματολόγιο και η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα για τις έρευνες αυτές, υιοθετήθηκε μέχρι στιγμής σε 25 ακόμα χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ, για να διεξαχθούν παρόμοια συμπεράσματα.

Ο κ. Φουντουλάκης εξηγεί το φαινόμενο αναφέροντας ότι "είναι σχετικά αναμενόμενο να δημιουργούνται αυτές οι σκέψεις, διότι κάποιος μπορεί να νιώθει κλεισμένος και ότι του στερούνται πράγματα. Όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι, νιώθεις στέρηση".

Και συστήνει να αναθεωρήσουν τα κράτη τις πολιτικές για την ψυχική υγεία και να υπάρξει ενημέρωση και μέριμνα για τον γενικό πληθυσμό ώστε να προληφθούν μελλοντικά προβλήματα από παρόμοια μέτρα σαν αυτό της καραντίνας που ζήσαμε.

Σχετικά Άρθρα