ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία με την βοήθεια της φύσης

07 Μαΐου 2020, 10:00

images

Η δεντροφύτευση και η δημιουργία πάρκων και κήπων είναι δυνατόν να αυξήσουν την διάρκεια ζωής για τους κατοίκους των πόλεων, αναφέρουν  κοινωνικοί επιστήμονες οι οποίοι διεξήγαγαν σχετική έρευνα.

Τα προγράμματα αστικής αναδάσωσης υποστηρίζουν ότι εκτός από ένας τρόπος διατήρησης καλύτερης υγείας των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι και μέσο μείωσης των ανισοτήτων στην παροχή υγείας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Φιλαδέλφεια, τη φτωχότερη από τις 10 μεγαλύτερες Πολιτείες των ΗΠΑ, με ποσοστό θνησιμότητας υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο της χώρας αυτής. Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού The Lancet: Planetary Health. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η επίδραση της ύπαρξης περισσότερων δέντρων στις πόλεις κατά περίπου ένα τρίτο θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερους από 400 πρόωρους θανάτους το χρόνο και να εξοικονομήσει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια από το σύστημα υγείας.

Η αύξηση κατά 10% στον αριθμό των δέντρων θεωρείται ότι θα μπορούσε να αποτρέψει 376 πρόωρους θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από το ισπανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal, με έδρα στη Βαρκελώνη) και την Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ. Και λένε, ότι οι φτωχότερες γειτονιές θα είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη από την αύξηση των χώρων πρασίνου.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα