ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καλά τα νέα για τη θεραπεία της σοβαρής κατάθλιψης

09 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Φάρμακο που βασίζεται σε μία ένωση που υπάρχει σε παραισθησιογόνα μανιτάρια, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της σοβαρής κατάθλιψης έως και 12 εβδομάδες, σύμφωνα με νέα κλινική μελέτη.

Ένα δισκίο της φαρμακευτικής ουσίας ψιλοκυβίνη των 25 mg, φέρνει τους ασθενείς σε μια ονειρική κατάσταση, καθιστώντας τη ψυχολογική θεραπεία επιτυχέστερη. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές και η υποστήριξη πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη, είπαν οι ερευνητές.

Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν σοβαρή κλινική κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνεται σε καμία διαθέσιμη θεραπεία. Οι επιστήμονες μελετούν τις επιπτώσεις της ψιλοκυβίνης στις διαταραχές ψυχικής υγείας εδώ και χρόνια. Οι πρόσφατες μελέτες ήταν ελπιδοφόρες, αλλά και πολύ σύντομες για να αξιολογηθούν τα μόνιμα αποτελέσματα.

Σε αυτήν την τελευταία κλινική δοκιμή, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, δόσεις των 1, 10 και 25 mg χορηγήθηκαν σε 233 άτομα από 10 χώρες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με τα 25 mg να οδηγούν στα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι είχαν σοβαρή κατάθλιψη για περισσότερο από ένα χρόνο και ήταν ηλικίας περίπου 40 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο King's College του Λονδίνου και του Νότιου Λονδίνου και το Maudsley NHS Foundation Trust.

Μετά από μία δόση 25 mg ψιλοκυβίνης, παράλληλα με ψυχοθεραπεία:

-1 στους 3 δεν διαγνώστηκε πλέον ως καταθλιπτικός στις 3 εβδομάδες.

-1 στους 5 είδε σημαντική βελτίωση στις 12 εβδομάδες.

Οι ασθενείς, ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι σε ένα ήρεμο δωμάτιο, βίωσαν ένα ψυχεδελικό «ταξίδι» -το οποίο ο ένας περιέγραψε ως «ένα ξύπνιο όνειρο»- για 6 έως 8 ώρες. Ένας θεραπευτής ήταν διαρκώς σε ετοιμότητα για να παράσχει υποστήριξη.

Την επόμενη μέρα και μια εβδομάδα αργότερα, οι ασθενείς έλαβαν ψυχολογική υποστήριξη για να μιλήσουν για την εμπειρία τους. «Οι ασθενείς πηγαίνουν από το "Τι συμβαίνει με εμένα;" στο ''Τι συνέβη σε μένα;''», υποστήριξε ο ψυχοθεραπευτής Nadav Liam Modlin. Μερικοί ασθενείς σε όλες τις ομάδες παρουσίασαν παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, ναυτία, υπερβολική κόπωση καθώς και σκέψεις για αυτοκτονία.

«Η ψιλοκυβίνη μπορεί κάποια μέρα να προσφέρει μια πιθανή εναλλακτική λύση στα αντικαταθλιπτικά που έχουν συνταγογραφηθεί εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο επικεφαλής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, καθηγητής Andrew McIntosh. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα άρχισαν να εξαφανίζονται μετά από 12 εβδομάδες.

«Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα και θα πρέπει να διερευνηθούν πολύ μεγαλύτερες περίοδοι παρακολούθησης από 12 εβδομάδες», είπε ο Δρ Ravi Das, από το University College του Λονδίνου.

Μια μεγαλύτερη δοκιμή που πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, θα μελετήσει πόσες δόσεις χρειάζονται για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της κατάθλιψης. Τέλος, θα μπορούσαν να περάσουν ακόμη και τρία χρόνια μέχρι να εγκριθεί το φάρμακο, καταλήγουν οι ερευνητές.


Σχετικά Άρθρα