ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κακή ψυχολογική κατάσταση για τους χρόνια πάσχοντες λόγω πανδημίας

14 Απριλίου 2021, 10:00

images

Η πορεία και εξέλιξη των ρευματικών νοσημάτων αποδεδειγμένα βρίσκονται σε συνάρτηση με την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ συχνά τα νοσήματα αυτά εκδηλώνονται σε στρεσογόνες περιόδους για τον ασθενή, πχ επαγγελματικές δυσκολίες/ απώλεια εργασίας, σοβαρά προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, πχ διαζύγιο, πένθος λόγω απώλειας αγαπημένων προσώπων κλπ. 

Αντίστοιχα, για τη διατήρηση του νοσήματος σε ύφεση και την αποφυγή έξαρσης, οι συστάσεις περιλαμβάνουν, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, πολλές δευτερεύουσες ενέργειες. Ανάμεσα σε αυτές είναι η διατήρηση του ασθενούς σε καλή ψυχολογία και η προσπάθεια διαβίωσης σε ήρεμο και σταθερό περιβάλλον, χωρίς έντονο στρες και αγωνία.

Θεωρώντας δεδομένη τη σχέση των ρευματικών νοσημάτων με την ψυχολογία των ασθενών, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη τους για ψυχολογική στήριξη, ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης εγκαινίασε τον Ιούνιο του 2018 τη Γραμμή Τηλεφωνικής Στήριξης, που έκτοτε λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 17:00-20:00 με τη βοήθεια δύο ψυχολόγων εξειδικευμένων στα ρευματικά νοσήματα, δωρεάν και ανώνυμα για κάθε ασθενή αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον από όλη την Ελλάδα. Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε μεγάλη από την έναρξη της γραμμής.

Τη χρονιά που μας πέρασε, η covid-19 κυριάρχησε στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη και επέφερε σημαντικές και θεμελιώδεις αλλαγές στη ζωή όλων των πολιτών στους τομείς της υγείας, της εργασίας, της παιδείας, της κοινωνικής ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ψυχολογικές επιπτώσεις ήταν πολλές και πολυδιάστατες, τόσο στους ασθενείς, όσο και στον υγιή πληθυσμό. 

Πιο συγκεκριμένα, και με βάση τη Γραμμή Τηλεφωνικής Υποστήριξης του Σ.Ρ.Κ., που παρουσίασε αύξηση τηλεφωνημάτων 44% σε σχέση με το 2019, ο συχνότερος λόγος κλήσης ήταν το άγχος (γενικό και λόγω covid-19) και ο αμέσως επόμενος σε συχνότητα οι οικογενειακές δυσκολίες, οφειλόμενες σε ένα ποσοστό στην πανδημία.


Σχετικά Άρθρα