ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ιδιαίτερη ψυχολογία στα άτομα με παχυσαρκία

15 September 2022, 10:00

images

Την τάση να αρνούνται ή να αμφισβητούν τις συμβουλές των ειδικών, έχουν τα άτομα με παχυσαρκία αλλά και κάποιοι υπέρβαροι ασθενείς. Σε αυτό το συμπέρασμα, κατέληξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονική επιθεώρηση Family Practice.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Laëtitia Gimenez από το Πανεπιστήμιο Paul Sabatier Toulouse III, μελέτησε τις περιπτώσεις 585 ασθενών από 27 ειδικούς γιατρούς.

Όπως αποδείχτηκε, οι περισσότερες διαφωνίες μεταξύ ασθενών και γιατρών αφορούσαν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην καθημερινότητα για να βελτιωθεί το νόσημα από το οποίο υπέφεραν, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της άσκησης. 

Όπως αναφέρει στα συμπεράσματά της η ειδικός, "οι υπέρβαροι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαφωνήσουν με τον παθολόγο τους σε συμβουλές που τους δόθηκαν για την απώλεια βάρους, για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τις διατροφικές επιλογές, σε σύγκριση με τους ασθενείς με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος. Και οι διαφωνίες αυτές υποβάθμισαν την ποιότητα της σχέσης ασθενούς με το γιατρό αλλά δυσκόλεψαν και το θεραπευτικό έργο», αναφέρει. 

«Η μελέτη παρέχει στους γενικούς γιατρούς, την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με τον τρόπο που επικοινωνούν με τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς, ιδίως όσον αφορά τις συμβουλές και τις παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το βάρος», καταλήγουν παροτρύνοντας τους επαγγελματίες υγείας αντί να δίνουν την ειδική δίαιτα, να παρουσιάζουν τι θα συμβεί αν δεν τη συστήσουν!

Σχετικά Άρθρα