ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ήρθε η ώρα να μειώσουμε το χρόνο που ξοδεύουμε μπροστά από το κινητό μας

20 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες από τότε που ο Guardian κυκλοφόρησε το ενημερωτικό δελτίο Reclaim your brain – ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 5 εβδομάδων για όποιον θέλει να μειώσει το χρόνο που περνά μπροστά από την οθόνη του κινητού του-. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ζητήθηκε από τους συνδρομητές να αναφέρουν πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν στα τηλέφωνά τους πριν και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Reclaim your brain coaching.

Οι συμμετέχοντες κατάφεραν να μειώσουν το συνολικό χρόνο τους στην οθόνη κατά 38%. Έτσι, πολλοί από αυτούς δήλωσαν ότι πλέον έχουν περισσότερο χρόνο για να ασχοληθούν με τα χόμπι τους. «Διαβάζω περισσότερα, βλέπω περισσότερες ταινίες και άρχισα να μαγειρεύω περισσότερο, κάτι που ευχαρίστησε πολύ τη γυναίκα μου!» ο Felipe στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ορισμένοι συνδρομητές είδαν τεράστια μείωση στο χρόνο επί της οθόνης τους...

Ο Hussain Ali, ένας 45χρονος αναγνώστης από το Λονδίνο, λέει ότι περνούσε 9 ώρες την ημέρα στο τηλέφωνό του πριν εγγραφεί. Τώρα έχει καταφέρει να μειώσει τον ημερήσιο χρόνο οθόνης του σε μόλις 2 ώρες. «Νομίζω ότι ήταν απλώς το εναρκτήριο λάκτισμα που χρειαζόμουν», είπε. «Τώρα νιώθω ότι υπάρχει χρόνος το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα να κάνω κάτι αντί να κάνω scroll για 2 ή 3 ώρες και να αναρωτιέμαι πότε πέρασε η ώρα».

Ακόμη, μία κοπέλα στη Βοστώνη (η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη) μείωσε το χρόνο της από περισσότερες από 10 ώρες την ημέρα στο τηλέφωνό της σε 3. «Αισθάνομαι πολύ πιο χαρούμενη – μερικές μέρες είναι μόλις 2,5 ώρες και παρατηρώ διαφορά στη διάθεσή μου και την αντίληψη του ελεύθερου χρόνου που έχω», είπε.

«Διαβάζω περισσότερα βιβλία, κάνω περισσότερες δουλειές και κοιμάμαι καλύτερα. Είμαι πιο συγκεντρωμένη στο να δίνω προσοχή στα πράγματα που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνω, είτε αυτό είναι να βλέπω τηλεόραση, να τρώω δείπνο ή να παρευρίσκομαι σε συναντήσεις».

«Νομίζω ότι το να ξοδεύω λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνό μου με έχει βοηθήσει επίσης με το άγχος μου», έγραψε η Birgit, μια 22χρονη φοιτήτρια νομικής με έδρα τη Βιέννη, η οποία μείωσε τον χρόνο της οθόνης από 8 ώρες την ημέρα σε 3.

Το συμπέρασμα είναι ότι η μείωση του χρόνου που αφιερώνουμε μπροστά από την οθόνη, μόνο ωφέλιμη μπορεί να αποβεί και πρέπει να γίνει σκοπός όλων μας.

Σχετικά Άρθρα