ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Home alone: Έκτακτο επεισόδιο ...πανδημίας

23 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

images

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι από μόνη της συναισθηματικά φορτισμένη. Φέτος λίγο περισσότερο, καθώς αρκετοί νιώθουν απροετοίμαστοι μπροστά στους «κανόνες» της πανδημίας. Κάποιοι φοβούνται να τις μοιραστούν με μέλη της ευρύτερης οικογένειας με τα δεδομένα της μετάδοσης που φαίνεται να προκαλεί η οικογενειακή συνεύρεση, ενώ άλλοι θα εύχονταν να τους είχαν κοντά τους. Νοιώθουν εξαναγκασμένοι στη μοναξιά λόγω της πανδημίας και με την μεγαλύτερη ανάγκη για στήριξη.  

Αναλύει η ειδική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου:

Άλλοτε βοηθούσαμε στη διαχείριση των σχέσεων με τους συγγενείς που θα έπρεπε να συναντήσουν αυτή την περίοδο ενώ θα έκαναν τα πάντα για να το αποφύγουν.Αντίθετα φέτος είναι σαφής οδηγία ότι πρέπει να αποφύγουμε να περάσουμε χρόνο με πολλούς από αυτούς που αγαπάμε.  Η κοινή συνθήκη είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος είναι η διαχείριση μιας κατάστασης που μοιάζει να είναι εκτός του δικού τους ελέγχου.

Η πίεση και η ενοχή που βιώνεται όταν έχεις αποφασίσει ότι δεν θα συμμετέχεις στις  οικογενειακές συναντήσεις προκαλεί δυσφορία. Είναι σκληρό να πεις στην οικογένειά σου ότι δεν θα είσαι εκεί παρ` όλο που πραγματικά θα το ευχόσουν να μπορούσες. Κι έτσι αρχίζεις να αμφισβητείς κατά πόσο πρέπει να  αγνοήσεις την απειλή να αρρωστήσεις. Όμως όλο αυτό χρειάζεται προετοιμασία τόσο του εαυτού σου όσο και της οικογένειας. Ο τρόπος που θα μιλήσεις στους δικούς σου ανθρώπους για την απουσία σου και το πώς θα διαχειριστείς την αναπόφευκτη μετέπειτα πίεση, είναι καθοριστικός. Φράσεις όπως «σίγουρα το μόνο που δεν αδημονώ να ζήσω είναι γιορτές μοναχικές αλλά ξέρω πολύ καλά ότι αν κάποιος αρρωστήσει θα είναι πολύ χειρότερα», ή «θέλουμε πολύ να σας δούμε αλλά φέτος δεν είναι καθόλου ασφαλές για κανέναν μας», ή «γνωρίζω ότι θεωρείτε τη γρίπη πολύ χειρότερη του κορωνοϊού αλλά έχω διαφορετική άποψη και θέλω να σεβαστείτε την ανάγκη μου να είμαι πιο προσεκτικός».  

Απ` την άλλη πλευρά , όσοι ζουν μόνοι και περίμεναν πώς και πώς να συναντήσουν φίλους και οικογένεια, νοιώθουν πολύ άσχημα όταν τους ενημερώνουν ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν. Είτε λόγω της φύσης του επαγγέλματος τους είτε επειδή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αποδοχή της απόφασης των αγαπημένων μας η οποία έχει βάση την έγνοια και την αληθινή αγάπη.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που κάποιος θα περάσει μόνος αυτές τις μέρες, είναι απαραίτητο να κάνει πλάνο, κυρίως για την συναισθηματική φροντίδα του εαυτού του. Σίγουρα είναι κάτι που έχει απασχολήσει αρκετούς στο παρελθόν αλλά ακόμα περισσότερους φέτος λόγω της πανδημίας.

Το πλάνο μπορεί να περιλαμβάνει:

Μια λίστα αγαπημένων ανθρώπων στους οποίους θα τηλεφωνήσουμε, προγραμματίζοντας ακόμα και μέρα και ώρα. Όμως πρέπει να είμαστε ευθείς με την ανάγκη μας να ξεχαστούμε και να νοιώσουμε πιο κοντά με τους άλλους.

Η προσφορά βοήθειας στους άλλους είτε μέσω φιλανθρωπικών κινήσεων είτε και με την στήριξη άλλων που θα περάσουν μόνοι όπως εμείς, έχει αποδειχθεί σημαντική παράμετρος στη βελτίωση της διάθεσης εν γένει, πόσο μάλλον στο πνεύμα των εορτών.

Παρατήρηση της σκέψης μας. Πολύ εύκολα μπορεί να κάνει χειρότερη μια κατάσταση. Αντί να σκέφτεσαι «είναι τραγικό», «δεν το αντέχω», μίλα στον εαυτό σου όπως στον καλύτερο φίλο σου. «Είναι απλά μια ημέρα, θα περάσει, θα τα καταφέρεις», «μπορείς να το διαχειριστείς»,  Έχουμε διαχειριστεί πολύ δυσκολότερες καταστάσεις από αυτές. Και πάντα ο υποστηρικτικός και ενθαρρυντικός διάλογος με τον εαυτό μας έχει κάνει τη διαφορά.

Φροντίδα του εαυτού !  Ένα ζεστό και ευωδιαστό μπάνιο, ένα καλό βιβλίο, αγαπημένες ταινίες και σειρές. Όταν είσαι μόνος, μπορείς να κακομάθεις τον εαυτό σου με κάθε (ασφαλή) ενοχική απόλαυση και δεν χρειάζεται να προσαρμοστείς στις προτιμήσεις άλλων. Απλά θέλει λίγη προετοιμασία !

Ορθή και ωφέλιμη χρήση των μέσων δικτύωσης. Αν οι αναρτήσεις φίλων από τις χαρούμενες διακοπές τους μας ρίχνει, υπάρχει κι άλλη χρήση. Να συνδεθούμε με  φίλους που είναι μακριά. Όταν ο στόχος είναι να πάρουμε το καλό και να αγνοήσουμε το κακό, τότε  ας τα εκμεταλλευτούμε για να μειώσουμε το συναίσθημα μοναξιάς μέσα στις διακοπές.

Η επαφή με τη φύση αναζωογονεί, καθαρίζει το μυαλό για πιο ρεαλιστική σκέψη και αποφάσεις, και συμβάλλει στη διατήρηση των εσωτερικών ισορροπιών. Ας βγούμε λοιπόν για έναν περίπατο ή και για άσκηση.

Υπενθύμιση : είναι απλά άλλη μία ημέρα. Τί διαφορά έχει η 23η από την 25η Δεκέμβρη. Κι αυτή η μέρα θα περάσει όπως όλες και η ζωή θα προχωρήσει. Και θα νοιώσουμε μεγάλη υπερηφάνεια που ενώ περάσαμε μόνοι τις γιορτές, τουλάχιστον φέτος καταφέραμε να μην αποξενωθούμε από τον εαυτό μας  και να κρατήσουμε ίσως και πιο ουσιαστική επαφή με τους αγαπημένους μας.

Και ναι! Μπορεί να μην είναι δική μας επιλογή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Αν κάποιος βιώνει μεγάλη δυσκολία και δυσφορία συναισθηματική, καλό είναι να ζητήσει βοήθεια. Μόνο βοηθητικό θα είναι ! Και μπορεί να μάθουμε και κάτι ακόμα. Ότι έχουμε την ικανότητα να απολαμβάνουμε μια ήσυχη και στοχαστική, εορταστική περίοδο.


Σχετικά Άρθρα