ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ηλικιωμένοι και δυσκολίες προσαρμογής στη μετά την COVID-19 εποχή

08 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Οι ηλικιωμένοι είναι μία από τις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία της COVID-19. Πολλοί έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια στο σπίτι και εξακολουθούν να φοβούνται τις πιθανές επιπτώσεις του κορωνοϊού επειδή γνωρίζουν κάποιον που νοσηλεύτηκε ή πέθανε εξαιτίας του ιού.

Οι περισσότεροι έχουν νιώσει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, με κυρίαρχα το φόβο και το άγχος. Μπορεί, επιπλέον, να ένιωθαν θυμό που η πανδημία διήρκεσε τόσο πολύ, απογοήτευση για χαμένα γεγονότα όπως τα γενέθλια ενός εγγονιού, μοναξιά από την κοινωνική απομόνωση ή θλίψη για το χαμένο χρόνο που δεν μπορούν ποτέ να γυρίσουν πίσω.

«Φαίνεται ότι δύο χρόνια μόλις "αφαιρέθηκαν" από τη ζωή μας και όλα ήταν σε αναμονή», είπε η Carol, 63 ετών, η οποία μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι στην Καλιφόρνια με τη μητέρα της για να επισκεφτεί την οικογένειά της.

«Η μαμά μου είναι 91 τώρα και η κινητικότητά της είναι μειωμένη», είπε η Carol. «Όλοι όσοι γνωρίζει έχουν βγει από το lockdown λιγότερο κινητικοί. Δεν έχει νόημα η αναμονή». 

Πολλοί είναι πρόθυμοι να τολμήσουν ξανά, έχοντας στο μυαλό τους «το νέο κανονικό».

Η Joyce, 69, συνταξιούχος καθηγήτρια και σήμερα συγγραφέας βιβλίων μεσαιωνικού μυστηρίου, αναζητά μια ισορροπία. «Ενώ θα ήθελα να βγω έξω και να διασκεδάσω, δεν είμαι διατεθειμένη να διακινδυνεύσω υπερβολικά ότι θα πάθω COVID», είπε. «Ίσως είναι επειδή είμαι εντάξει με τη μοναξιά, αν υπάρχουν διαλείμματα από αυτήν που και που... Είμαι συγγραφέας και το γράψιμο είναι μια μοναχική ασχολία. Όταν δούλευα, λαχταρούσα τη μοναξιά. Η πανδημία ήταν υπερβολική μοναξιά και θα ήθελα μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ του χρόνου μόνη και του να βλέπω ανθρώπους. Ωστόσο, καθώς έρχεται ξανά ο ζεστός καιρός και τελειώνει η αύξηση της Όμικρον, νομίζω ότι θα βρω αυτήν την ισορροπία», συμπλήρωσε η Joyce.

Η Alice, 85, συνταξιούχος βιβλιοθηκάριος και σημερινή φωτογράφος και συγγραφέας, παραμένει προσεκτική.

«Θα συνεχίσω να συναντώ εμβολιασμένους φίλους σε εξωτερικούς χώρους, αν ο καιρός το επιτρέπει», δήλωσε. «Δεν είμαι έτοιμη να πάω σινεμά ή να κάνω άλλες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους όπου θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι χωρίς μάσκα. Πηγαίνω για ψώνια, αλλά μόνο όταν τα καταστήματα δεν είναι γεμάτα».


Σχετικά Άρθρα