ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική έκθεση στο διαδίκτυο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

04 Μαρτίου 2024, 10:00

images

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης διαχρονικής μελέτης, υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος για άνοια μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων που χρησιμοποιούν τακτικά το διαδίκτυο για λιγότερες από 2 ώρες την ημέρα, είναι μειωμένος. Ειδικότερα, η μελέτη παρακολούθησε 18.154 ενήλικες ηλικίας 50-64,9 ετών οι οποίοι, κατά την έναρξη, δεν είχαν άνοια. Η διάμεση περίοδος παρακολούθησης ήταν 7,9 έτη και η παρακολούθηση έφτασε ως και τα 17,1 έτη σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο κίνδυνος για άνοια με βάση την αρχική χρήση του διαδικτύου, εκτιμήθηκε χρησιμοποιώντας το μοντέλο αναλογικών κινδύνων Cox. Εξετάστηκαν επίσης διάφοροι παράγοντες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο, η γενιά και η εθνική καταγωγή. 

Η συνολική έκθεση στο Διαδίκτυο όσον αφορά την τακτική περιοδική χρήση καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής, συμπεριλήφθηκε στη στατιστική ανάλυση, καθώς και οι ώρες που αφιερώθηκαν σε αυτή τη δραστηριότητα σε καθημερινή βάση. 

 Η τακτική χρήση του διαδικτύου συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο για άνοια, σε σύγκριση με την ακανόνιστη χρήση.

Ο κίνδυνος για άνοια φαίνεται να είναι περίπου διπλάσιος μεταξύ των τακτικών χρηστών του διαδικτύου σε σύγκριση με τους μη τακτικούς χρήστες. Αυτή η μελέτη αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη λόγω του μεγάλου μεγέθους δείγματος και της μακράς διάρκειας παρακολούθησης, καθώς και της προσεκτικής εξέτασης όσο το δυνατόν περισσότερων πιθανών παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις πρέπει να διευκρινιστούν, καθώς η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να τις ανιχνεύσει. 

Τέλος, τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών, υποδηλώνουν ότι η χρήση του διαδικτύου θα πρέπει να είναι μέτρια για βέλτιστο όφελος, με περίπου 2 ώρες την ημέρα να είναι η καταλληλότερη διάρκεια, ανεξαρτήτως ηλικίας, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο.

Σχετικά Άρθρα