ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην επίλυση της κρίσης ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ

02 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Σε 5 χρόνια από τώρα, το ήδη επιβαρυμένο σύστημα ψυχικής υγείας των ΗΠΑ μπορεί να αριθμεί έως και 15.600 ψυχιάτρους, καθώς η αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες τους ξεπερνά την προσφορά, σύμφωνα με μια έκθεση του 2017 από το Εθνικό Συμβούλιο για τη Συμπεριφορική Υγεία. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, μέχρι τότε, ένα απίθανο εργαλείο - η τεχνητή νοημοσύνη - μπορεί να είναι έτοιμο να βοηθήσει τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να μετριάσουν τον αντίκτυπο των ελλείψεων.

Αν και η ψυχιατρική είναι από πολλές απόψεις ένα μοναδικό ανθρώπινο πεδίο, που απαιτεί συναισθηματική νοημοσύνη, και για αυτό υποστηρίζεται ότι οι υπολογιστές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ψυχιάτρους, ακόμη και εδώ, λένε οι ειδικοί, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει κάποιον αντίκτυπο. Το πεδίο της ψυχιατρικής, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αναλύει δεδομένα και να εντοπίζει μοτίβα και προειδοποιητικά σημάδια.

«Οι κλινικοί γιατροί έχουν πραγματικά πολύ λίγο χρόνο για να αλληλεπιδράσουν με τους ασθενείς», λέει ο Peter Foltz, καθηγητής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, ο οποίος πρόσφατα δημοσίευσε μια εργασία σχετικά με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην ψυχιατρική. "Οι ασθενείς τείνουν να είναι απομακρυσμένοι, είναι πολύ δύσκολο να κλείσουν ραντεβού και συχνά μπορεί να τους επισκέπτεται ένας κλινικός ιατρός [μόνο] μία φορά κάθε τρεις μήνες ή έξι μήνες".

Ορισμένες εφαρμογές και προγράμματα ψυχικής υγείας, ενσωματώνουν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη— όπως το Woebot, μια εφαρμογή παρακολούθησης διάθεσης και chatbot που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη και τις αρχές της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας — αλλά πιθανότατα θα περάσουν περίπου 5 με 10 χρόνια μέχρι να χρησιμοποιούνται συστηματικά οι αλγόριθμοι στις κλινικές, σύμφωνα με ψυχιάτρους που ρωτήθηκαν από το TIME.

Ακόμη και τότε, ο Δρ John Torous, διευθυντής ψηφιακής ψυχιατρικής στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη και πρόεδρος της Επιτροπής της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας για την Τεχνολογία Πληροφοριών Ψυχικής Υγείας της Αμερικανικής Ψυχιατρικής, προειδοποιεί ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο ισχυρή όσο τα δεδομένα στα οποία έχει εκπαιδευτεί. 

Καταλήγει δε ότι τα διαγνωστικά ψυχικής υγείας δεν έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε να προγραμματίσουν έναν αλγόριθμο. Είναι πιθανό αυτό να συμβεί στο μέλλον, με περισσότερες και μεγαλύτερες ψυχολογικές μελέτες, αλλά, ο Torous λέει ότι «θα είναι μια δύσκολη πρόκληση».



Σχετικά Άρθρα