ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η συνύπαρξη με οικιακή γάτα στην παιδική ηλικία σχετίζεται με ψυχώσεις στην ενήλικη ζωή

19 Απριλίου 2023, 09:00

images

Η συναναστροφή μικρών παιδιών με μία γάτα σε εξωτερικό χώρο, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών εμπειριών στην ενήλικη ζωή - αλλά αφορά μόνο στα αγόρια, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Medscape, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγόρια που είχαν γάτες που πήγαιναν έξω είχαν μικρό, αλλά σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ψυχωσικών εμπειριών στην ενήλικη ζωή, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν γάτα κατά την παιδική τους ηλικία ή που είχαν γάτα σε εσωτερικό χώρο.

Ο κύριος ένοχος δεν είναι η ίδια η γάτα, αλλά η έκθεση στο Toxoplasma gondii (T. gondii), ένα κοινό παράσιτο που μεταφέρεται από τρωκτικά και μερικές φορές βρίσκεται στα κόπρανα της γάτας. Η μελέτη έρχεται να προσθέσει στοιχεία σε δεδομένα που δείχνουν ότι η έκθεση σε T gondii μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σχιζοφρένεια και άλλες ψυχωσικές διαταραχές, όπως αναφέρει ο Δρ Vincent Paquin.

"Αυτά είναι μικρά αποδεικτικά στοιχεία, αλλά είναι ενδιαφέρον να λάβουμε υπόψη ότι μπορεί να υπάρχουν συνδυασμοί παραγόντων κινδύνου", δήλωσε στο Medscape Medical News ο επικεφαλής συγγραφέας Vincent Paquin, MD, ειδικευόμενος ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill.

«Και ακόμα κι αν το μέγεθος του κινδύνου είναι μικρό σε ατομικό επίπεδο», προσέθεσε, «οι γάτες και το Toxoplasma gondii είναι τόσο παρόντες στην κοινωνία μας που αν αθροίσουμε όλες αυτές τις μικρές πιθανές επιπτώσεις, τότε προκύπτει ένα πιθανό ζήτημα δημόσιας υγείας."

Το T gondii μολύνει περίπου το 30% του ανθρώπινου πληθυσμού και συνήθως μεταδίδεται από τις γάτες. Οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές, αλλά το T. gondii μπορεί να προκαλέσει τοξοπλάσμωση στον άνθρωπο, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο σχιζοφρένειας, απόπειρες αυτοκτονίας και πιο πρόσφατα, ήπια γνωστική εξασθένηση.

Αν και ορισμένες μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της ιδιοκτησίας γάτας και του αυξημένου κινδύνου ψυχικής ασθένειας, τα ευρήματα της έρευνας δεν είναι επιβεβαιωμένα και ασφαλή.

«Τα στοιχεία ήταν μικτά σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση μεταξύ ιδιοκτησίας γάτας και της έκφρασης ψύχωσης, επομένως η προσέγγισή μας ήταν να εξετάσουμε εάν συγκεκριμένοι παράγοντες ή συνδυασμοί παραγόντων θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτά τα μικτά στοιχεία», είπε ο Paquin.



Σχετικά Άρθρα