ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψυχοθεραπεία ως μέσο ανακούφισης από το χρόνιο πόνο στην πλάτη

25 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή, ο χρόνιος πόνος στην πλάτη, είναι μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως. Τα παυσίπονα και η ξεκούραση, είναι δύο δημοφιλείς προσεγγίσεις για την ανακούφιση των ασθενών με αυτό το πρόβλημα. Ωστόσο, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, αποκάλυψε ότι ο συνδυασμός προσαρμοσμένων ασκήσεων με γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μπορεί να είναι μια βέλτιστη προσέγγιση για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου στην πλάτη.

Οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα από 58 τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου που περιλάμβαναν πάνω από 10.000 άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση. Εξέτασαν την αποτελεσματικότητα τριών διαφορετικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης της τυπικής άσκησης, της εξατομικευμένης άσκησης και της εξατομικευμένης φροντίδας με CBT.

Οι τυπικές θεραπείες άσκησης, περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως το Pilates, ενώ η εξατομικευμένη φροντίδα περιλαμβάνει προσαρμοσμένες ασκήσεις που δημιουργούνται από έναν ειδικό, όπως έναν φυσιοθεραπευτή. Η CBT, εν τω μεταξύ, είναι μια θεραπεία ομιλίας που έχει σχεδιαστεί για να αλλάξουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές ενός ατόμου, γνωστή ως ψυχοθεραπεία.

Διαπιστώθηκε ότι η εξατομικευμένη φροντίδα ήταν 38% πιο αποτελεσματική στη μείωση του πόνου από τις τυπικές θεραπείες άσκησης, καθώς επικεντρώνεται περισσότερο στον ασθενή, τον πόνο και τις ανάγκες του.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο του συνδυασμού της CBT και της εξατομικευμένης φροντίδας - γνωστή ως «πολυτροπική προσέγγιση» - τα οφέλη ήταν αξιοσημείωτα: 84% υψηλότερα από την τυπική θεραπεία.

Ο Δρ Johannes Fleckenstein, από το Ινστιτούτο Αθλητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης και συν-συγγραφέας της έρευνας, αποκάλυψε ότι τα οφέλη ήταν βέλτιστα βραχυπρόθεσμα (τρεις μήνες ή λιγότερο).

Ωστόσο, σημείωσε, «σε ένα έτος, οι επιπτώσεις μπορούν ακόμα να παρατηρηθούν, είναι απλώς μικρότερες. Ο πόνος και η αναπηρία εξακολουθούν να μειώνονται σε σύγκριση με το αρχικό επίπεδο». Πάντως τα δεδομένα δεν επέτρεψαν στους ερευνητές να δουν εάν οι συμμετέχοντες τήρησαν τη θεραπεία - και η συνέπεια αυτή είναι κρίσιμη.

«Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα είναι ισχυρότερα σε ομάδες όπου επιτυγχάνεται ένα ελάχιστο επίπεδο συμβουλευτικής κατά τη διάρκεια του έτους ή σε ασθενείς που συνέχισαν με φροντίδα CBT», δήλωσε καταληκτικά ο Fleckenstein.


Σχετικά Άρθρα