ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ψυχοθεραπεία βοηθά άτομα με άνοια να αντιμετωπίσουν το άγχος και την κατάθλιψη

20 Οκτωβρίου 2022, 10:00

images

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι πολλοί άνθρωποι με άνοια πάσχουν κι από ορισμένες ψυχικές ασθένειες, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Μια νέα μελέτη από το University College London (UCL), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ψυχοθεραπεία βελτίωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στο 63% των ατόμων με άνοια.

Οι ερευνητές του UCL εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 1.500 ανθρώπους με άνοια και συμμετείχαν στη βελτίωση της πρόσβασης σε ψυχολογικές θεραπείες (IAPT) στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2012 και 2019. Το IAPT παρέχει δωρεάν θεραπείες για το άγχος και την κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένου ενός τύπου θεραπείας ομιλίας που ονομάζεται γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Οι συνεδρίες ψυχοθεραπείας πραγματοποιήθηκαν είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα με μια ομάδα ελέγχου περίπου 1.300 ατόμων που δεν είχαν άνοια. Μετά από ανάλυση, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 63% των ατόμων με άνοια μείωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους συμμετέχοντας σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Επιπλέον, το 40% των συμμετεχόντων με άνοια, βελτιώθηκε σε βαθμό που δεν διαγνώστηκε πλέον με άγχος ή κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Georgia Bell, υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Ψυχολογίας και Γλωσσικών Επιστημών στο University College London (UCL), δεν εξεπλάγη που τα άτομα με άνοια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ψυχοθεραπεία.

Ωστόσο, η Bell δήλωσε έκπληκτη με το πόσο αποτελεσματική φαινόταν να είναι η θεραπεία και βρήκε τα ευρήματα της μελέτης ενθαρρυντικά.

«Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τη χρησιμότητα της φαρμακευτικής αγωγής για το άγχος και την κατάθλιψη στην άνοια», δήλωσε η Bell στο Medical News Today. «Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι, είτε έχουν άνοια είτε όχι, θα προτιμούσαν την ψυχοθεραπεία παρά φάρμακα ως τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων ψυχικής υγείας τους».


Σχετικά Άρθρα