ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πρόωρη συνταξιοδότηση οδηγεί σε κατάθλιψη

05 Οκτωβρίου 2019, 08:00

images

Κάποιοι συζητούν και περιμένουν την συνταξιοδότησή τους από τα 40 τους χρόνια…

Κάποιοι άλλοι δεν απασχολούνται με το θέμα και το αποδέχονται με συγκίνηση αλλά αισιοδοξία όταν συμβεί.

Και κάποιοι λιγότεροι, όταν πλησιάσει η στιγμή που θα εγκαταλείψουν την εργασία τους, πέφτουν σε κατάθλιψη. Και τώρα; Που θα διοχετεύουν την ενεργητικότητά τους; Πως θα περνούν την ημέρα τους; Πως θα νιώθουν χρήσιμοι;

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τέξας μελέτησαν 3.500 ανθρώπους οι οποίοι είχαν βγει στη σύνταξη στις ηλικίες από 55-65 ετών.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί 26 χρόνια την ζωή και την πρόοδο της υγείας αυτών των ανθρώπων. Και όπως διαπίστωσαν, η πρόωρη συνταξιοδότηση δεν προσφέρει οφέλη στα άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν.

Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν στα 55 τους χρόνια είχαν αυξημένα ποσοστά θνητότητας σε σύγκριση με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65.

Τα στοιχεία ήταν καθοριστικά αυτού που συμβαίνει: Στα 10 χρόνια που ακολούθησαν από τη συνταξιοδότηση των ανθρώπων 55 ετών, διπλασιάστηκαν οι θάνατοι σε σύγκρισή με αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν στα 65 έτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση του προσδόκιμου ζωής παρατηρήθηκε σε άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν νωρίς είτε αυτά ανήκαν σε χαμηλά κοινωνικά στρώματα, είτε σε πιο υψηλά οικονομικά. Άρα η οικονομική κατάσταση δεν επηρεάζει την έκβαση της ζωής μετά την συνταξιοδότηση.

Παράγοντας νούμερο ένα που επηρέασε την έκβαση της έρευνας και οδηγούσε τελικά στον θάνατο τους πρόωρα συνταξιοδοτημένους ήταν το γεγονός ότι το άτομο χάνει την αυτοεκτίμησή του όταν σταματάει να εργάζεται, γίνεται λιγότερο δραστήριο, δεν έχει τις ίδιες κοινωνικές επαφές και η μείωση του εισοδήματος του, του προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα.

Η κατάθλιψη ήταν λίγο ως πολύ παρούσα σε όλους όσους έχασαν την ζωή τους πρόωρα.

Κάπως έτσι, οι οδηγίες από τους ψυχολόγους είναι συγκεκριμένες:

Αν δεν έχετε τι να κάνετε μετά την συνταξιοδότηση, μην βιαστείτε να αφήσετε την εργασία σας.

Αφήστε την όταν σας το επιβάλλει το κράτος ή όταν νιώσετε πραγματικά πολύ ηλικιωμένοι για να εργάζεστε. Η δουλειά και η δημιουργικότητα χαρίζουν ζωή.

ΠΗΓΗ: Πανεπιστήμιο του Τέξας

Σχετικά Άρθρα