ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πεποίθηση ότι μπορούμε να νικήσουμε τις αντιξοότητες, μάς κάνει άτρωτους

18 Μαΐου 2022, 10:00

images

Συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα έχει στην ψυχική υγεία, η θετική στάση ζωής και η πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε! Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και της Νότιας Δανίας σε εργασία τους που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Mental Health and Social Inclusion.

Η επιστημονική μελέτη διεξήχθη σε 3.015 Δανούς οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν μεταξύ άλλων αν θεωρούν ότι μπορούν να ωφελήσουν την ψυχική τους υγεία, με συγκεκριμένες πράξεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες και εάν την περίοδο της έρευνας ήταν αντιμέτωποι με ψυχολογικά προβλήματα. Για την αξιολόγησή τους έγινε χρήση της κλίμακας Short Warwick–Edinburgh Mental Well-being, ενός επιστημονικού εργαλείου εκτίμησης της ψυχικής ευημερίας από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Τα επίπεδα ευημερίας ήταν υψηλότερα για όσους είχαν κάνει βήματα για καλύτερη ψυχική υγεία. Η έκπληξη ωστόσο ήρθε από όσους υποστήριξαν ότι θα μπορούσαν να είχαν προβεί σε θετικές παρεμβάσεις αλλά δεν το έκαναν, παρά την εκτίμηση πως θα ήταν αποτελεσματικές. Τα επίπεδα ψυχικής ευημερίας ήταν υψηλότερα απ’ όσους ένιωθαν ανήμποροι!

Σύμφωνα με την ομάδα που εκπόνησε την εργασία, η εξήγηση μπορεί να βρίσκεται στην «εστίαση ελέγχου της ευημερίας», η οπτική δηλαδή που είχαν οι συμμετέχοντες σχετικά με την ευημερία και αν αυτή κερδίζεται μέσα από τις δικές τους επιλογές και συμπεριφορές ή αν αποτελεί προϊόν εξωγενών παραγόντων όπως είναι η τύχη.

Ο εσωτερικός έλεγχος της ευημερίας, εξηγούν, ενδεχομένως επηρεάζει υποσυνείδητα την οπτική μας, τον τρόπο ζωής ή τους μηχανισμούς αντιμετώπισης δυσκολιών και κατ’ επέκταση την ψυχική μας υγεία.

Κατέληξαν δε στην απόφαση να δημιουργήσουν μια καμπάνια βελτίωσης της ψυχικής υγείας που εστιάζεται στη δράση, το αίσθημα του ανήκειν κάπου και την προσήλωση στον στόχο. Προτρέπουν λοιπόν τους συμμετέχοντες σε συνεχή σωματική και πνευματική διέγερση μέσα από βόλτες, γυμναστική βιβλία, χόμπι και ό,τι άλλο του δίνει ικανοποίηση. Ταυτόχρονα προτρέπουν στη δημιουργία ισχυρών κοινωνικών δεσμών και τον καθορισμό στόχων και πράξεις αλτρουϊσμού.


Σχετικά Άρθρα