ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παύση της χρήσης μάσκας δημιουργεί άγχος

10 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Τα μέτρα κατά της COVID-19 έχουν αρχίσει να αίρονται σταδιακά ανά τον κόσμο. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει σε ορισμένους άγχος, καθώς νιώθουν ανασφάλεια από τη μείωση της προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η COVID-19 υποχωρεί, αλλά δεν έχει φύγει και δεν θα φύγει ποτέ. Ακόμα κι αν περάσουμε από πανδημία σε επιδημία, θα είναι σαν να έχουμε ανακωχή με αυτόν τον ιό», είπε ο Δρ William Schaffner, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Λοιμωδών Ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Για όσους κυκλοφορούν χωρίς μάσκες, ο Schaffner είπε ότι το να νιώθουν άγχος είναι φυσιολογικό. Μάλιστα, κάνει μία σύγκριση με ασθενείς που νοσηλεύονταν, οι οποίοι ήταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και παρακολουθούνταν συνεχώς. Όταν βελτιώθηκαν και μετακόμισαν σε κάποιον άλλο όροφο του νοσοκομείου και έφυγαν από τις μονάδες COVID-19, είπε ότι συχνά αγχώνονταν. «Μπορεί να υπάρξει άγχος εάν δεν μπορούν να δουν ή να ακούσουν τακτικά το «μπιπ» του καρδιακού παλμού τους.  Έτσι, υπάρχει ένα άγχος μετάβασης που είναι ένας συνδυασμός χαράς επειδή βελτιώνονται, αλλά και ανησυχίας επειδή δεν παρακολουθούνται τόσο προσεκτικά. Μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να κάνουν οι άνθρωποι αυτήν την προσαρμογή στο λιγότερο ασφαλές περιβάλλον», δήλωσε.

Η Sanam Hafeez, ψυχολόγος - νευροψυχολόγος και επικεφαλής του Comprehend the Mind, πρόσθεσε ότι, μετά από δύο χρόνια ζωής με τη μάσκα να είναι υποχρεωτική, αυτή έγινε δεύτερη φύση για πολλούς ανθρώπους. Η παραλλαγή Όμικρον έφτασε στο απόγειό της πρόσφατα και πολλοί αποφάσισαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για άλλη μια φορά. Αν και μπορεί να μην ένιωθαν όλοι 100% άνετα όντας σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς ή πηγαίνοντας να δουν μια ταινία ή για ψώνια, η μάσκα παρείχε ένα επίπεδο ασφάλειας, προστασίας και αίσθησης ελέγχου που θα μειωθεί τώρα», δήλωσε η Hafeez.

Για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από επιπλοκές του COVID-19, πρόσθεσε ότι, ακόμα κι αν έχουν την επιλογή να φορούν μάσκα, γνωρίζοντας ότι οι άλλοι δεν χρειάζεται να φορούν, οι πρώτοι καθίστανται πιο ευάλωτοι. «Χωρίς το νόμο με το μέρος τους, οδηγούνται σε μια κατάσταση όπου δεν έχουν καμία εξουσία. Η επιλογή τους είναι είτε να φορέσουν μάσκα και να είναι ανήσυχοι, είτε να μείνουν σπίτι και να χάνουν πράγματα που μπορεί να είναι απαραίτητα για τη διαβίωση, την υγεία τους ή τις ανάγκες και την ευημερία των παιδιών τους», δήλωσε.  

Τέλος, έως ότου οι αριθμοί της COVID-19 μειωθούν ακόμη περισσότερο, η Hafeez εξήγησε ότι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο άγχος από τους υπόλοιπους πολίτες.


Σχετικά Άρθρα