ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η παρουσία σκύλου προσφέρει αίσθημα ασφάλειας

24 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Στις σύγχρονες πόλεις υπάρχουν πολλές τοποθεσίες και περιβάλλοντα που προκαλούν αισθήματα απειλής, ειδικά στις γυναίκες. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη, η συνάντηση με ένα άγνωστο άτομο όταν συνοδευόμαστε από ένα μικρό ή μεσαίου μεγέθους σκύλο, μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα ασφάλειας.

Όπως μεταδίδει το Psychology Today, η ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Rafael Delgado-Rodríguez από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Jaén στην Ισπανία, ήθελε να εξετάσει εάν η παρουσία ενός σκύλου διαφοροποιούσε τα αισθήματα ασφάλειας μας σε τυπικά περιβάλλοντα της πόλης. Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε πρώτα να δημιουργήσουν ένα σύνολο εικόνων ερεθίσματος από μητροπολιτικές τοποθεσίες που διέφεραν ως προς το επίπεδο απειλής τους. Για το λόγο αυτό, πραγματοποίησαν ένα προκαταρκτικό πείραμα με 82 φοιτήτριες, προκειμένου να βρουν τυπικά αστικά περιβάλλοντα που προκαλούσαν θετικές και αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις.

Οι ερευνητές τράβηξαν φωτογραφίες δρόμων, προαστίων, πλατειών, χώρων στάθμευσης και πάρκων και δημιούργησαν σετ εικόνες που αξιολογήθηκαν αξιόπιστα ως απειλητικές ή ασφαλείς.

Στη συνέχεια, αυτές οι τοποθεσίες φωτογραφήθηκαν ξανά, αλλά αυτή τη φορά με έναν άνδρα ή μια γυναίκα ηθοποιό στο περιβάλλον. Ο άνδρας ή η γυναίκα θα μπορούσαν, είτε να εμφανίζονται μόνοι τους, είτε με έναν μεσαίου ή μικρού μεγέθους σκύλο.

Αυτές οι νέες φωτογραφίες χρησίμευσαν ως ερεθίσματα για το κύριο πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 296 φοιτήτριες. Για κάθε μία από τις φωτογραφίες, οι γυναίκες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη συναισθηματική τους ανταπόκριση στη σκηνή, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου απειλής ή ασφάλειας που προκαλούσε κάθε φωτογραφία σε αυτές.

Σε γενικές γραμμές, οι νεαρές συμμετέχουσες βαθμολόγησαν τα σενάρια που περιείχαν άτομα που συνοδεύονταν από μεσαίου ή μικρού μεγέθους σκύλους, πιο θετικά από ό,τι όταν το άτομο εμφανιζόταν μόνο του. Συγκεκριμένα, όταν ένας σκύλος ήταν παρών, οι συμμετέχουσες ένιωθαν καλύτερα συναισθηματικά για την κατάσταση, είχαν περισσότερο έλεγχο, ήταν πιο ήρεμες και, κυρίως, πιο ασφαλείς και λιγότερο σε κίνδυνο. Η θετική επίδραση της παρουσίας του σκύλου, ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη στις πιο απειλητικές τοποθεσίες.

Τέλος, τα ευεργετικά αποτελέσματα της παρουσίας του σκύλου, βρέθηκαν, είτε ο άνθρωπος στη φωτογραφία ήταν άνδρας, είτε γυναίκα. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, τα αρσενικά θεωρήθηκαν ως πιο απειλητικά. Επομένως, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η αύξηση των συναισθημάτων ασφάλειας που μεταδίδονται με την παρουσία ενός σκύλου ήταν κάπως ισχυρότερη όταν η σκηνή περιελάμβανε έναν άνδρα ηθοποιό με έναν σκύλο σε σύγκριση με εκείνα που περιείχαν μια γυναίκα ηθοποιό με έναν σκύλο.


Σχετικά Άρθρα