ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η πανδημία και η εργασία από το σπίτι αύξησαν το burnout ειδικά στους νέους

22 September 2020, 10:00

images

Έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο ΟnePoll έδειξε ότι η επαγγελματική εξουθένωση (burnout) δεν αφορά μεσήλικες εργαζόμενους αλλά τους πολύ νέους... Μάλιστα, όπως φάνηκε, οι 30άρηδες εργαζόμενοι νιώθουν τόσο άγχος και κόπωση που αισθάνονται σαν τουλάχιστον 50 ετών!

Για την διεξαγωγή της μελέτης οι ειδικοί μελέτησαν τις περιπτώσεις 2000 εργαζομένων όλων των ηλικιών καταλήγοντας στα εξής βασικά συμπεράσματα:

-Ο μέσος εργαζόμενος που νιώθει σωματικά και ψυχικά εξαντλημένος είναι 32 ετών.

- Το 1/3 των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την εργασία του λόγω του άγχους και της εξάντλησης.

- Το 52% είπε ότι έχει μεγάλο φόρτο εργασίας ενώ το 58% πιστεύει ότι το τυπικό εργασιακό ωράριο έχει διευρυνθεί υπερβολικά.

-Δύο στους πέντε εργαζόμενους αισθάνονται ότι τους πιέζουν συνεχώς να εργαστούν περισσότερο. 

- Το 29% θα ήθελε να πάρει άδεια όταν αισθανθεί ιδιαίτερο άγχος.

Ο ρόλος της πανδημίας

Η έρευνα αναφέρει εξάλλου ότι κατά την πανδημία οπότε όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, οι εργαζόμενοι περνούν μπροστά από τον υπολογιστή τους ακόμα περισσότερες ώρες με το 59% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι εργάζονται περισσότερες ώρες.

«Με στο 1/3 των εργαζομένων να ισχυρίζονται ότι το lockdown τους έφερε πιο κοντά στην εξάντληση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τη συλλογική ψυχική υγεία του έθνους», σχολιάζει η ψυχίατρος, καθηγήτρια Σάρα Βόρα. Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «οι εταιρείες πρέπει να προφυλάξουν τους εργαζόμενους από παράγοντες που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν άγχος και να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι προστατεύονται, ιδιαίτερα σε περιόδους αβεβαιότητας».


Σχετικά Άρθρα