ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μοναξιά στρέφει τους ηλικιωμένους στο διαδίκτυο

10 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging and Society αναφέρει ότι όλο και περισσότερα άτομα τρίτης ηλικίας όχι μόνο μπαίνουν στο διαδίκτυο καθημερινά, αλλά και αποκτούν εθισμό με αυτό. Αλλά όχι όλοι. Όπως έδειξε η μελέτη, οι ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούν πολύ το διαδίκτυο είναι πιο πιθανό να είναι κοινωνικά απομονωμένοι.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 4.492 ενήλικες στην Αγγλία, με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη. Από αυτούς, το 19% ανέφερε υψηλά επίπεδα μοναξιάς, ενώ το 33% ήταν αναμφίβολα κοινωνικά απομονωμένο. Δηλαδή πάνω από το 50% παρουσίαζε στοιχεία απόλυτης μοναξιάς. 

Στη συνέχεια της έρευνας φάνηκε ότι το 70% των συμμετεχόντων χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο, το 18% ανέφερε ότι δεν το χρησιμοποιεί ποτέ, ενώ το υπόλοιπο 12% έκανε περιστασιακή χρήση. Οι δραστηριότητες που επιλέγουν να κάνουν ηλεκτρονικά οι άνθρωποι αυτοί είναι να αναζητούν πληροφορίες και ειδήσεις, να αποστέλλουν emails και να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές. Οι περισσότεροι δε, χρησιμοποιούν κυρίως τα "έξυπνα" κινητά τους τηλέφωνα και λιγότερα λάπτοπ και τάμπλετ.

Πάντως, ήταν σαφές ότι οι ηλικιωμένοι που κάνουν πιο λελογισμένη χρήση του διαδικτύου είναι πιθανότερο να έχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου, τονίζουν οι ερευνητές. 

Σχετικά Άρθρα